Владика Кирило

Владика Кирило: Живот је у Богу, а не у пропадљивој материји

Име: 20.10.2021 Vladika Kirilo manastir Duga; Опис: Живот је у Богу, а не у пропадљивој материји Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је данас, 20. октобра, на празник Светих мученика Сергија и Вакха (Срђевдан), Свету архијерејску литургију у манастиру Дуга Морачка код Подгорице.

У архипастирској бесједи владика Кирило је казао да је и у Старом завјету било много пророка који су мученички пострадали за правду, истину, ревност за истинитог Бога, али да је пуноћа хришћанског откровења или лика мученичког дошла у Новом завјету са Св. првомучеником Стефаном, а затим са војском мученика који су пострадали за истинско исповједање вјере због свједочанства пред људима, особито пред онима који су далеко од Христа. Међу онима који су били удостојени да мученички пострадају за Христа су и светитељи које данас прослављамо, Свети Сергије и Вакхо, који су пострадали у вријеме цара Максимијана, подсјетио је владика сабране, напоменувши да су у то вријеме пострадали такви подвижници као што су Св. великомученик Георгије, Св. великомученик Димитрије…

“Свети Сергије и Вакхо су били високи чиновници на двору цара Максимијана. Међутим, када су из зависти неки људи, који су хтјели да заузму њихово мјесто, рекли цару да су они хришћани, Максимијан их је привео иако их је волио и имао повјерења у њих јер су били ревносни у извршавању својих обавеза. А хришћани јесу карактеристични у томе што човјек може да има повјерења у њих, јер ко је прави хришћанин он није склон преварама, обманама, лажи, крађи или другим стварима којима се одликују, како видимо на малим екранима, многи политичари”, казао је владика и објаснио да Свети Сергије и Вакхо нијесу урадили ништа чиме су се огријешили о своју службу већ су им нашли да нијесу поклоници идола – они су били поклоници истинитога Бога.

Подсјећајући на житије ових Божијих угодника који нијесу хтјели да се одрекну Христа, иако су били мучени и на ријечи Св. Сергија који је рекао: Нама је смрт добитак, а живот је наш Христос, Преосвећени Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички је поручио да и ми морамо да схватимо да је живот нама Бог, односно Христос, и да је све остало у односу на то другостепено. “Живот је у Богу, а не у овој пропадљивој материји”, поручио је Преосвећени Епископ Кирило и додао:

“Не можеш нигдје да побјегнеш од лица Божјега, морамо пред Њим да изађемо. Зато се старајмо да будемо што уреднији јер када се толико доћерујемо да излазимо у град или на неки рођендан, свадбу, колико треба да се трудимо да се дотјерамо, да се обучемо лијепо у духовном смислу у врлине, да бисмо изашли пред Цара царева. И што је много важније, није Он неки господар сурови, Он је наш живот и то је суштина приче. ”

Како цар Максимијан није хтео да сам погуби Св. Сергија и Вакха, он их је послао у Азију намјеснику Антиоху, који је на тај положај дошао захваљујући њиховој препоруци цару:

“И он се није постидио њих – толика злоба у једном човјеку. И он је прво Вакха погубио свирепом смрћу, а затим и Сергија дуго мучио па онда и њега погубио. Каква ослијепљеност! У шта се уздао тај Антиох? У свој положај, своју власт, у свој пропадљиви живот на земљи –  видите за шта се човјек веже и како због тога лако изгуби вјечни живот. Морамо живјети овај живот, како каже апостол Павле, као да га не живимо, значи употребљавати ово овдје, али у сваком тренутку бити спреман да се одријешимо од свега тога и пођемо за Христом, знајући да је Он наш живот, да је то истински живот, а све ово овдје је привремено”, појаснио је владика Кирило.

Даље је објаснио да се треба старати и за своју породицу, ближње, али да треба прије свега објашњавати нашој дјеци и онима који су нам повјерени од Бога на чување, васпитање, да за приоритет имају Бога прије свега: Иштите прво Царство небеско, и онда ће Вам се све додати.

“То су свети мученици знали, том подвигу су они тежили. И имамо их много у првим вијековима хришћанства, али и све до данашњег дана. Није било далеко када су убијали мученике и овдје у Црној Гори у вријеме комунистичке тираније и атеистичкога ропства нашега вавилонског, али та брозомора и миломора се коначно завршила. Надамо се да ће ови будући властодршци бити више побожни људи, како и приличи једноме хришћанском народу. Дакле, угледајмо се на Христа, угледајмо се на Његове свете, читајмо житије светих и онда ће нам бити много јасније како овдје да проводимо живот да бисмо угодили Богу и да бисмо заслужили Његов вјечно царство. Амин Боже дај”, закључио је у својој бесједи Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Весна Девић