Vladika Metodije

Vladika Metodije bogoslužio u manastiru Ostrog

Ime: 01.03.2020 VLADIKA METODIJE OSTROG; Opis: Vladika Metodije bogoslužio u manastiru Ostrog Tip: audio/mpeg

Episkop dioklijski G. Metodije, vikar Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, u nedjelju praštanja, uoči Časnog posta, 1.marta 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog velikomučenika Teodora Tirona.

Sasluživali su mu arhimandrit Sergije iz Amerike, kao i ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, jerej Nenad Bubanja paroh bučičko-vinicki i lubnički iz Eparhije budimljansko-nikšićke, kao i jerođakon Jakov, sabrat Cetinjskog manastira.

Odgovarala je ostroška bratija, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Posebnu radost evharistijskom sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece.

Na kraju bogosluženja sabranima se besjedeći obratio Vladika Metodije, koji je kazao da ulazeći u Veliki vaskršnji i Časni post vjerni se pripremaju da gledaju Lice Božije.

– Spremamo se za tu svejtolost Vaskrsenja i samo onaj čovjek koji se duboko smiri, gdje je Hristos rekao ”blaženi su oni koji se smire i koji duboko u sebi osjete i otkriju Lik Hristov”, on će vidjeti taj Lik. Onaj Lik koji se mjesecima gleda u ovim litijama koje idu kroz sve gradove Crne Gore – rekao je Preosvećeni Vladika.

Samo onaj koji se smirio, dodao je Vladika Metodije, taj će i da se pokaje, a onaj koji doživi duboko pokajanje, biće u stanju da oprosti.

– Samo ako oprostimo jedni drugima, oprostiće Gospod grijehe naše. Samo kroz duboko smirenje, kroz duboko pokajanje i praštanje sa svima bližnjima, mi ćemo doći u stanje zadobijanja blagodati Svetog Duha. To je ono što smo osjetili na ovoj Liturgiji kad smo primili Tijelo i Krv Hristovu, primili živoga Boga u sebe. To nijedne riječi ne mogu iskazati – naglasio je Vladika Metodije i čestitao sabranima početak posta i poželio da Gospod sve udostoji stanja smirenja duha.

Izvor: Manastir Ostrog