Vladika Metodije

Vladika Metodije na praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija bogoslužio u Đurđevim Stupovima

Ime: 06.05.2022-Vladika Metodije-Djurdjevdan-besjeda; Opis: Vladika Metodije na praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija bogoslužio u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

Episkop budimljansko-nikšićki G. Metodije služio je Svetu Arhierejsku Liturgiju u manastiru Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija – Đurđevim Stupovima, na dan praznika, 6. maja 2022. godine.

Vladici je sasluživalo više sveštenika i sveštenomonaha Eparhije, uz molitveno prisustvo velikog broja vjernog naroda.

Sabranima se arhipastirskom besjedom obratio Preosvećeni Episkop Metodije, koji je kazao da je Sveti velikomučenik i pobjedonosac Georgija bio veliki ratnik i tribun carski, ali još veći čovjeka Božji i hrišćanin.

„Kad je došlo vrijeme da se ispovjedi vjera Hristova, a to znači da se ispovjeda svjetlost umjesto tame, istina umjesto laži i pravda umjesto nepravde, da se propovjeda i čini dobro umjesto zla i onoga što uništava čovjeka i njegovu dušu, on je stao i više nije djelovao kao vojnik carski, niti se koristio vojničkim vještinama da upotrebi silu, nego je upotrebio onu divnu Hristovu jevanđelsku i nebesku nauku da se time pokaže istinskim, pravim vojnikom, ali vojnikom Neba i svjetlosti, vojnikom Hristovim“, besjedio je Njegovo Preosveštenstvo.

Kada je trebalo da dođe pred cara, ukazao je Episkop Metodije, Sveti Georgije nije okupio prijatelje na oružani ustanak da, prosipajući krv i na ratničke vještine, ostvari ideale u koje je vjerovao, već je primjenio nebesku vještinu na koje nas Jevanđelje i Hristos kroz njega priziva.

„Pa je došao da se, ne daj Bože, ne bi pribrojao Varavi ili drugim koji su lako posezali za oružjem da bi sproveli nauku i ideologiju koju su oni propovjedali, a time ulazeći i tonući u sve veći grijeh, zlo i tamu, nego je primijenio onaj pravi i istinski, nebesni lijek koji je donio Hristos na zemlju da se zlo pobijedi samo dobrom i jevanđeljem. Zato je stao na stranu istine, nije se pritajio nego je ispovjedio Hrista istinitog Boga i zbog toga je bio gonjen, mučen i na kraju ubijen“, naveo je Vladika budimljansko-nikšićki Metodije.

Nakon odslužene Liturgije i pričešća vjernika, Preosvećeni Episkop je osveštao i prelomio slavski kolač i žito.

Sabranje je nastavljeno uz trpezu ljubavi. Slavska svečanost nastaviće se u poslepodnevnim časova, kada će tradicionalna svenarodna litija, u slavu Svetog Georgija, slave grada, u 17 časova, krenuti iz porte manastira Đurđevi Stupovi i proći kroz Berane.