Vladika Metodije

Vladika Metodije na Spasovdan bogoslužio u Kraljima kod Andrijevice

Ime: 10.06.2021 besjeda vl Metodije; Opis: "10.06.2021_ besjeda vl Metodije". Tip: audio/mpeg

Izabrani Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije služio je danas, na Spasovdan, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u selu Kralje kod Andrijevice.

 

Nakon Svetog pričešća hram u Kraljima je obišla praznična Litija, a onda je blagosiljan slavski kolač koji su pripremili domaćini slavi, članovi bratstva Aletića. Na kraju bogosluženja Vladika Metodije se sabranom narodu obratio arhipastirskom besjedom.

„Sretna slava, dragi blagočestivi narode i sretna vam slava narodni prvaci koji ste sa svojim narodom došli. I časni oci, koji Bogu služite i ovaj narod, putovodite do Bogočovjeka Hrista onim putem koji su naši preci išli, jer, da tim putem nisu naši preci išli, ne bi se mi danas imali gdje ni sabrati. Naša vjera, koju smo naslijedili od naših predaka, a koja je preko Gospoda Isusa Hrista i njegovim apostola stigla i do nas, ako Bog da, preko nas će doći i do onih koji će posle nas sve ovo da nose i da nastave, sve do poslednjeg sudnjeg dana“, kazao je Vladika.

Rekao je da su svi naši običaji, drevni divni, i da ih treba poštovati, držati i čuvati.

„Oni su divni i predivni samo onda ako ne sakrivaju suštinu naše vjere. Da ne ostanu samo pusta forma, i okvir oko koga se sabiramo, a da ne izgubimo sadržaj, koji nam ti divni običaji pokazuju i koji nas upućuju – a to je Vaskrsli Hristos“, kazao je Vladika Metodije.

On je kazao da je suština naše vjere, Vaskrsli Hristos.

Vladika je kazao da početna tačka naše vjere nije vjerovanje, nego ljubav.

„I ako nije ljubav prema ličnosti Bogočovjeka Hrista, onda će biti slaba vjera naša. Samo je ljubav ta koja će nas da useli u Hrista, i da Hristos postane sadržaj našega života, naglasio je Vladika.

Vladika Metodije je vjernom narodu prenio blagoslov Mitropolita Joanikija.

„Nadam se da će on, ova moja nejaka pleća i klecava koljena, potpomoći da da makar, u najmanjoj mjeri u kojoj je on to nosio da i ja ako Bog da, iznesem svoj krst. Živjeli, i Bog vas blagoslovio“, kazao je Vladika Metodije.

B. Radović/ R. Vojinović