Podgorica

Vladika Metodije predvodio litiju u Podgorici: Pozovimo svu našu braću na trpezu ljubavi i put slobode

Budimo i ostanimo djeca poput Bogomladenca i ispunimo dane, srca, duše i živote svoje, slatkim pravoslavljem. Ispunimo svoje duše, i živote, i srca, Bogom živim, ne napuštajmo svoja gnijezda i ognjišta vjere žive i svetih predaka. Ne zaboravljajmo da letimo dušom svojom širom raširenih krila kako pristoji i dostoji čovjeku. I pozovimo svu našu braću na trpezu ljubavi i put slobode, koji je jedini dostojan čovjeka“, poručio je Preosvećeni Episkop dioklijski g. Metodije ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, po završetku litije koju je večeras predvodio ulicama glavnog grada Crne Gore.

Vladika je pozvao sabrane da zablagodare najprije Gospodu Bogu našem na ljubavi i dobroti, što nas je okupio i okupljao, i brinuo o nama kao Otac dobri sve ove dane, i u sve dane koji dolaze.

„Ko ima oko da vidi sve ove orlove i orliće okupljene oko Hrista – Bogomladenca, i ko ima uho da čuje pjesmu slobode, znaće poput mudraca gdje se sveto Dijete rodilo, gdje je zapjevala pjesma slobode, gdje je ta pećina u kojoj se najveća slava ovoga i onoga svijeta zapalila u mraku neznanja, praznovjerja, straha, taštine, gramzivosti, i farisejstva, sadukejstva, i drugih stranaka onoga vremena. Ti i takvi vidjeće nepresušni izvor bratske ljubavi, i poziv na zajednicu ljubavi upućen svima koji nijesu ovdje sa nama, a koji su naša braća, i dio su naše ljubavi u Hristu i u vječnosti. Budimo ljudi, jer od toga nema ništa ljepše u ovome svijetu. Budite radosni, jer će ljepota spasiti svijet“, kazao je Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije pozdravljajući prisutne sveradosnim pozdravom: Mir Božiji – Hristos se rodi!

Preosvećeni vladika Metodije je pročitao i poruku Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, za koju je kazao da nije samo poruka arhijereja nego poruka cijelog naroda.

U litiji, poslije odsluženog molebna, od Sabornog hrama do Crkve Svetog Đorđa pod Goricom i nazad učestvovalo je više desetina hiljada ljudi, a ovakav veličanstveni događaj se na pamti u novijoj istoriji Podgorice, ali ni Crne Gore.

U litiju je učestvovalo i više od hiljadu Kuča, plemenici i naslednici velikog Marka Miljanova, koji su pješke došli iz istorijskog Orljeva, dajući svoj pečat ovim istorijskim trenucima, pokazujući i na taj način da se ne mire sa najavljenim otimanjem crkvene imovine.

Otac Predrag Šćepanović kazao je da se večeras po treći put u Kučima rodio Marko Miljanov.

On je ispred Crkve Svetog Đorđa poručio da je Podgorica večeras dobila još jednu rijeku – rijeku „Pravoslavku“, jer su prvi u litiji stigli, a poslednji su na mostu „Milenijum“. Otac Predrag je pozdravio sve koji učestvuju u ovim molitvenim litijama i daju svoju podršku širom Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, BiH, Evrope, Amerike, a posebno večerašnjeg gosta, brata Živojina Rakočevića koji je donio blagoslove Gračanice.

Poslije njega sabranima se obratio i protojerej-stavrofor Dragana Stanišić koji je obraćajući se vladici Metodiju kazao da je on već na početku ove svenarodne litije na mostu na Đurđevića Tari sa svojim narodom pretrpio početni udar, te se iz te iskre u kamenu razvila ova energija – litija. Nastao je ovaj zbor, kojeg nema u ovolikom velikom obimu nigdje:

„Čak ni u istoriji Crne Gore nije bilo ovako velikoga zbora. Zato draga braćo i sestre, ovaj zbor ima silu i snagu, i regularnost da donosi odluke, čak i zakon, a ako to nije moguće, to znači da nas nema dovoljno, da bi trebalo da nas ima više“, kazao je otac Dragan i poručio da ćemo, kad nas bude još više, donijeti odluku da se svi članovi spornog zakona koji osporavaju i sramote Crkvu brišu.

Više desetina hiljada Podgoričana u glasu je u više navrata skandiralo: Ne damo svetinje, pokazujući odlučnost da će svetinje braniti po svaku cijenu.

Vesna Dević