10

Владика Методије: Светосавље – једини ујединитељ српства

Име: 26.01.2019. Svetosavska Akademija Podgorica; Опис: Светосавље – једини ујединитељ српства Тип: audio/mpeg

У навечерје празника Светог Саве  – првог архиепископа и просветитеља српског, у препуној крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, одржана је централна Светосавска академија Митрополије црногорско-приморске

 

Овогодишња Академија, која је била у знаку великог јубилеја – 8 вјекова аутокефалије Српске православне цркве, почела је тропаром Светом Сави и благословом Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.

Високопреосвећени је говорио о прослави и присутности Светог Саве у читавој Православној цркви, посебно истичући његову присутност и утканост у само биће свих православних Срба са посебним нагласком на данашњу Црну Гору. Само 15 храмова у Црној Гори је посвећено Светом Сави, а не постоји храм у коме није насликан први српски архиепископ.

Подсјетио је владика Амфилохије да је у Молитвослову, штампаном у Ободској штампарији 1494. године, наведено име Светога Саве и Светога Симеона. У Жичкој бесједи о правој вјери, Свети Сава је проповједао и свједочио, наставио традицију Цркве Божије од времена апостолских, времена диоклијских епископа. Био је овдје, основао прву Зетску епископију, Митрополију црногорско-приморску, поставио првог епископа – митрополита, како су се звали у вријеме Петровића, Црне Горе и брда.

Светосавску бесједу изговорио је Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије који је казао да је живот Светога Саве био непрестана егзистенцијална дијалектика божанског и човјечанског и да он није само „имитирао“ Христа, већ је у свему са Њим „сарађивао“:

Истичући да је Свети Сава Христов цјеловита остварена и довршена људска личност, владика је подсјетио да нас од Светога Саве нико није љепше свијету представљао и са свијетом мирио.

Преосвећени је казао да су несабирљива сва светитељева дијела којима је задужио српски народ, а себи донио хвалу и небеску славу. Сава Немањин, примјетио је Владика Николај, није „ходио по свијету да прославља српски народ, но да прославља Христа, љубав над љубављу. Због тога је свијет заволио њега и његов народ због њега.“

У програму су традиционално учествовали и цетињски богословци, затим АНИП „Ђурђевданско коло“ , Гудачки квинтет „Стретто“, а протојереј Јован Радовић и Хор Свети апостол и јеванђелист Марко извели су дио дјела „Пасија Светог кнеза Лазара“ Рајка Максимовића.

На видео – биму је емитован кратак животопис Светог Саве и дјелови из Жичке бесједе а програм, који је све вријеме држао пуну пажњу присутних, међу којима је био и велики број дјеце, завршио се саборним пјевањем Химне Светом Сави, и учесника и публике.

Видео: Острог Тв Студио