Vladika Metodije

Vladika Metodije u Paštrovićima: Blagodarenje je suštinski ključ odnosa čovjeka i Boga

Ime: 16.08.2019 VLADIKA Metodije; Opis: Blagodarenje je suštinski ključ odnosa čovjeka i Boga Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije, uz sasluženje četvorice prezvitera i dvojice đakona, na praznik Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi na ostrvu Sveti Stefan u Paštrovićima koja je posvećena ovom ugodniku Božjem.

Na Litugiji su odgovarale sestre manastira Rustovo a pratio ih je blagočestivi narod ovoga kraja sa pravoslavnom braćom iz Rusije koji se u velikom broju sabrao u ovoj svetinji.

Preosvećeni vladika Metodije je čestitao hramovnu slavu, kao i slavu žitelja ovog ostrva i naselja koji Svetog arhiđakona Stefana proslavljaju kao svog nebeskog zaštitnika.

Nakon toga vladika Metodije je besjedio o darovima Božjim i sinovskoj dužnosti hrišćana da uvijek prinose zahvalnost Nebeskom Ocu za sve što se prima od Njega, kako je to činio i Sveti prvomučenik Stefan arhiđakon u Jerusalimu.

Bogosluženje u crkvi na ostrvu Sveti Stefan završeno je blagoslovom slavskog kolača i žita. Jeromonah Kliment Boljević, namjesnik manastira Praskvice, pod čijim je staranjem i ovaj sveti hram, potrudio se sa domaćinima naselja Sveti Stefan da svi prisutni vjernici budu po paštrovačkom vjekovnom gostoljubivom običaju ugošćeni.