Sep 2021 Arhijerejska Liturgija U Beranama

Владика пакрачко-славонски Јован богослужио у Беранама

Име: 25.09.2021 Besjeda Vladike Jovana- Berane; Опис: Владика пакрачко-славонски Јован богослужио у Беранама Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Јован служио је, на празник Светог свештеномученика Автонома, 25. септембра 2021. са свештенством Свету Архијерејску Литургију, у храму Преображења Господњег у Беранама.

 

Обраћајући се сабранима ријечју архипастирске бесједе Владика је навео да је данас последњи дан празника Рођења Пресвете Богородице, Пресвете Мајке Божје, дан када славимо и Њене родитеље Свете Јоакима и Ану, који су, како је навео, послужили Господу у овај празник, у овом великом чину.

Тада се, указао је Преосвећени Епископ, чита Јеванђеље које се односи на Марту и Марију, сестре Праведног Лазара, човјека кога је, као ријетко кога, Христос волио.

„Христос је њега и Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова волио више него друге људе, па, чак, и више него друге апостоле. Кажу, кад је чуо да је Лазар умро Он се заплакао, а за Јована Богослова је рекао да ће остати с нама људима све до другог доласка Христовог. Сестре Лазареве, Марта и Марија, такође, су биле вољене од Христа, и оне су Њега, посебно, вољеле, али су биле два потпуно различита карактера. Зато Христос уводи у својој причи овдје њих двије као поуку која нас води поуци о Мајци Божјој“, рекао је Владика Јован.

Додао је да је Марија била код ногу Христових, а Марта, сестра њена, прегнула се да служи.

„Није Он тада рекао Марти: Што се ти узнемираваш, остави све то, сједи овдје као Марија, али, оног тренутка кад је Марта осудила Марију и рекла: Што ти не радиш као ја, што не служиш умјесто да сједиш ту и слушаш, тада Христос даје поуку, прво Марти и Марији, а потом и свима нама: Да нема вреднијег дјела, није једно боље од другог, него свакоме од нас је дато да чини оно што је њему дато, некоме да слуша ријеч Божју, некоме да дјела и стара се о својим ближњима, као што је то чинила Марта“, бесједио је Епископ пакрачко-славонски, истакавши:

„Није такво дјелање за покуду, као што неки покушавају да протумаче, врло погрешно, него је за покуду било једино то што је Марта укорила Марију, тражећи од ње да чини што и она. Ту Господ исправља Марту, па каже: Добро је то што чиниш, али је исто тако добро, а можда и боље то што Марија чини. Значи, једно ваља чинити, а друго не остављати“.

И онда, нагласио је Владика Јован, Господ прелази, коначно, на поуку која се односи на Пресвету Богородицу и зато се овај одломак чита сваки пут када је Богородичин празник.

„Он каже: Блажени су они који слушају ријеч Господњу и држе је. Тако је и Богородица, када је Свети архангел Гаврил дошао да је благовијести Она је тада читала онај одломак из Светог Писма и размишљала о њему да ће Дјевица зачети и родити Сина, и да ће му надјенути име Емануил, С нама Бог. Она је тада, у том кључном моменту, била у богомислију, мислила је о Богу, о ријечи Божјој, држала је заповијести Господње и тада јој долази архангел Гаврил и објављује да ће зачети и родити сина, управо Њој, од свих жена на свијету; Она је изабрана да роди Христа“.

„И, каже: Марија је добри дио изабрала који јој се неће одузети, а то је слушање ријечи Господње, као што је Богородица слушала ријеч Господњу и, када јој је архангел Гаврил благовијестио, Она је рекла: Нека буде воља Господња. Понавља Господ: Блажени су они који слушају ријеч Божју и држе је, ријеч Божју која сама по себи је Царство небеско. Царство небеско је у овом свијету, Царство небеско које ће донијети Христос када дође са Маслинске горе, са Истока, као што је отишао, као што су анђели рекли апостолима који су гледали за Христом: Доћи ће, ући ће на капију која се назива капија милосрђа и сјести да суди свијету, јер ће судити свијету милосрђем и увести га, донијети са собом Царство небесно“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Јован.