Podgorica

Vladika Teodosije u Podgorici: Ko se uzda u Boga nikad se nije postideo

Ime: 16.02.2020 Vladika Teodosije Podgorica; Opis: "16.02.2020 Vladika Teodosije Podgorica". Tip: audio/mpeg

Podgorica je i večeras bila obasjana svjetlošću Božije ljubavi kojom su njeni žitelji u krsnom hodu obgrlili svoj grad. Litiju je nakon odsluženog molebna u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja predvodio Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije, a u njoj su učestvovali potomci svetorodne loze Petrovića Njegoša i Nikola Mirotić, jedan od najboljih evropskih košarkaša i veliki humanitarac, koji je ispred hrama došao sa litijom iz Lješanske nahije.

Po završetku litije Preosvećeni vladika je narod koji je ispunio plato i prostor ispred i oko hrama pozdravio riječima: „Ne damo svetinje, ne damo naše sveto Kosovo i Metohiju!“

Poručio je da nas je blagodat Božija i ljubav Hristova sabrala ispred ovoga svetoga hrama kako bi uputili vapaj Bogu i Majci Božijoj da sačuvamo ono što je najsvetije u našemu narodu, kao i svoje biće:

„Ovdje smo večeras da potvrdimo da smo Hristovi, da smo djeca Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog i da smo dostojni potomci naših predaka.“

Podgorica 2Vladika Teodosije je podsjetio da je Gospod je bio sa izrailjskim narodom kada su prelazili Crveno more, Jordan kao po suvu. Bio je sa njima i kada su ušli u obećanu zemlju, a kada su naišli na utvrđeni grad Jerihon koji je imao neosvojive zidove, preko Isusa Navina im je poručio da sedam dana prave litiju oko zidova, a sedmi dan kad sveštenici zatrube u srebrne trube i narod uzvikne, zidovi Jerihona će pasti. I od te sile Božije pali su zidovi Jerihona:

„I to je svima nama poruka da se i mi uzdamo u moć i silu Božiju, u molitve svetih, da Gospod porazi naše neprijatelje i one koji kvare zakon Božiji. Umjesto srebrnih truba, mi iz svega glasa  upućujemo molitvu Gospodu, a nalazimo se u pripremnim nedjeljama pred veliki Časni post kada treba da zapostimo svi, i veliki i mali, i stari i mladi, jer je Gospod rekao da se ovaj rod izgoni samo postom i moltvom. To ono u šta se nadamo u dane koji su pred nama, da umnožimo našu molitvu, uzdržanje i post, i da naša nada i vjera bude u Boga. “

Preosvećeni je sa Kosova i Metohije donio blagoslov i molitve Svetog Stefana Dečanskog koji je sačuvao svoje Dečane tokom istorije, a naročito, kako je istakao, u novije vrijeme, 1999. i 2004. godine:

„On nikada nije napustio svetinju koju je podigao u slavu Hrista Boga svedržitelja. Sveti Stefan Dečanski je moćan da sačuva Dečane, Sveti Vasilije i Sveti Petar su moćni da sačuvaju svetinje u Crnoj Gori“, poručio je vladika Teodosije podsjetivši na stradanje svetinja na KiM, ali i na njihovo obnovu i vaskrsenje.

Blagosloveći sabrani narod vladika Teodosije je kazao da mi koji vjerujemo u obnovu i vaskrsenje, imamo čvrstu nadu i vjeru da će Gospod sačuvati našu Crkvu, svetinje i vjerni narod u Crnoj Gori:

„Neka bi vas Gospod sve blagoslovio i podario snage da istrajete na putu Njegovom, jer ovo što mi činimo, nije ljudsko već Božije djelo, a onaj ko se uzda u Boga nikad se nije postideo. Nećemo se ni mi postidjeti. Molitve Svetoga Stefana Dečanskog, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, Svetoga Save prvog arhiepiskopa srpskog i svih arhiepiskopa i patrijaraha pećkih da budu s vama svagda, amin“, kazao je na kraju svog obraćanja u Podgorici Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije.

Vesna Dević