Saborni hram Podgorica

Vlast nastavlja obračun sa Crkvom i vjernicima

Saopštenje za javnost Uprave Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Obavještavamo crnogorsku i širu javnost da je dana 3. 5. 2020. g, na praznik Svetih žena Mironosica, odslužena Sveta Liturgija bez prisustva vjernika iza zatvorenih vrata, kako glase odluke Nacionalnog koordinacionog tijela, koje smo od prvog dana kada su uvedene, ispoštovali.

Nakon Svete Liturgije, Hram je otvoren i vjerni narod je jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Oko 10 časova, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, na vratima Hrama u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije Crnogorsko-Primorske, legitimisali su roditelje sa malom djecom i druge građane.

Policajci u uniformi, kada su konstatovali da se vjerni narod pridržava pomenutih mjera, posle pola sata su dobili novo naređenje koje je saopšteno usmenim putem, od nama nepoznatih starješina, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske (ova odluka stupa na snagu tek sjutra, 4.maja).

Kada je i to bilo ispoštovano, nova mjera su bile rukavice. Nakon toga, sljedeća odluka je bila da se zatvori Hram, zato što po njima, navodno nije bila ispoštovana mjera fizičke distance.

Pitamo domaću i međunarodnu javnost, po čijem naređenju danas, kao i na praznik Cvijeti (kada su privedeni sveštenici Hrama i vjerni narod bez ikakvog razloga i osnova za privođenje), na Veliku subotu i Vaskrs kada smo bili pod opsadnim stanjem, kršeći Ustav Crne Gore, član 14, koji garantuje odvojenost Crkve i države, kao i slobodu u vršenju vjerskih obreda i poslova, zabranjuje vjernom narodu da uđe na Hram i pomoli se Bogu u vrijeme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje?

Pored svih poštovanja mjera i pokazane dobre volje od strane Crkve, izuzetno odgovornog odnosa vjernika, ne možemo da se otmemo utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu. Nesumnjivo da vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom.

U Podgorici, 3.5.2020.godine Gospodnje

 

UPRAVA SABORNOG HRAMA  HRISTOVOG VASKRSENJA U PODGORICI

Starješina Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Protojerej-stavrofor Dragan Mitrović

 

Saopstemje Hram Podgorica