Sahrana Vladike Atanasija

Voljeni Vladika Atanasije (Jevtić) sahranjen u manastiru Tvrdoš

Ime: 07. 03. VLADIKA ATANASIJE; Opis: Vladika Atanasije (Jevtić) sahranjen u manastiru Tvrdoš Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo blaženopočivši umirovljeni Vladika Zahumsko-hercegovački i primorski G. Atanasije (Jevtić) sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju Manastira Tvrdoš u Trebinju.

 

Hercegovina je ispratila svog voljenog Vladiku Atanasija Hercegovačkog i Srpskog, litijom dugom 5 kilometara, od Saborne Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju do Manastira Tvrdoš.

 

Posle veličanstvenog molitvenog vhoda za odrom blažene uspomene Episkopa Atanasija (Jevtića) od trebinjskog Sabornog hrama do manastira Tvrdoš i paraklisa Vaskrsenja Hristovog na manastirskom groblju, pomena koji su služili sveštenoslužitelji i otpusta svete Liturgije, svojoj sabraći Arhijerejima i sveštenoslužiteljima SPC, kao i zvaničnicima država, opština i gradova i predstavnicima kraljevske porodice Karađorđević, obratio se Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki Administrator Mitropoloje crnogorsko-primorske g. Joanikije.

 

Default

“Vladika Atanasije bio je čovek vaseljenske širine i duha, čovek Hristovog uma, koji je bio među nama kao živo hodeće Jevanđelje, kao Apostol, kao novi veliki Atanasije” rekao je između ostalog Episkop Joanikije i dodao da je on “bio i ponos SPC i njena savest i čovek koji je uvek išao napred”.

Iza naizgled grube spoljašnjosti ,,krilo se meko i saosećajno srce, duša koja je bila spremna da zaplače nad nesrećom bližnjega, koja je znala da tuguje sa tužnima i raduje se sa radosnima” rekao je Episkop Joanikije napomenuvši da je Episkop Atanasije bio “čovek velikog srca, velike ljubavi”. “Primilo ga je srce svakog Pravoslavnog hercegovca i tu će i da ostane. Jer je on svedočio Hrista raspetoga i vaskrsloga celog života, Koga je smestio u svoje srce”.

Episkop Joanikije je i podsetio da “znamo koliko je Atanasije ljubio svog brata Amfilohija, sa kojim je zaorao duhovnu njivu i preporodio Beograd rečju Božijom u mladosti”, dodavši da su “oni orali i sejali duhovno seme na njivi Crne Gore i Hercegovine, dopunjavali se, hrabrili se i evo zajedno i otišli iz ovoga života”. “Nije bilo lako pored njega” rekao je Episkop Joanikije i dodao da “boljeg vaspitača, pedagoga i profesora, nismo mogli sresti u životu”.

“Nosio u sebi žrtvenost kosovsku, prebilovačku i jasenovačku, a tu ljubav prema svome rodu i njegovom stradanju mogu imati samo veliki Božiji ljudi. Ide u naručje Božije, ali će zauvek ostati sa nama i biti naš Atanasije, kao što je bio za života” zakljućio je Vladika Joanikije.

Tvrdos

Pred trebinjskim Sabornim hramom, pred polazak litije koja je išla za odrom voljenog Vladike, u manastir Tvrdoš, mjesto njegovog vječnog počinka sabranima se obratio njegov duhovni sin preosvećeni Vladika diseldorfski i njemački G. Grigorije.

Sabranima je riječi zahvalnosti uputio domaćin Njegovo preosveštenstvo Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Od Vladike Atanasija su se oprostili govorima i otac Emanuil Saris a u :00
ime vjernog naroda Hercegovine gospodin Milan Pešut.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, koji je načalstvovao molitvenim sabranjem u Trebinju, na ispraćaju novoprestavljenog Episkopa Atanasija (Jevtića), pročitao je oproštajno slovo Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija.

Po završetku čitanja oproštajnog slova Patrijarha Porfirija, Vladika Hrizostom se u lično ime zahvalio počivšem Vladiki Atanasiju za sve dobro što je učinio, svu ljubav koju je svima bezrezervno pružao. “On je bio svima nama inspiracija da istrajemo u borbama, jer je on bio veliki borac, duhovni borac” naglasio je Mitropolit Hrizostom, koji je na kraju podvukao da možemo biti “ponosni, jer smo dobili novog Bogoslova”.

Poslije Jutrenja i opijela upokojenom umirovljenom Episkopu Atanasiju, pred trebinjskim Sabornim hramom, služena je Božanstvena liturgija.

Grob Vladike Atanasija

Sabranjem je načalstvovao Njegovo preosveštenstvo Mitropolit dabro- bosanski G. Hrizostom uz sasluženje preosvećene gospode Episkopa: žičkog Justina, diseldorfskog i njemačkog Grigorija, budimljansko-nikšićkog administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija, zapadnoameričkog Maksima, niškog Arsenija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, dioklijskog Metodija i zahumsko-hercegovačkig Dimitrija, koji su sasluživali i tokom Jutrenja sa opijelom, a kojima su se na Liturgiji pridružili i episkopi pakračko-slavonski Jovan i mileševski Atanasije. U sabranju je učestvovalo i brojno sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod, među kojima i predstavnici država, gradova i opština. Molitvenom ispraćaju prisustvovao je i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa saradnicima.

Po čitanju evanđelskog začala besjedio je Episkop zpadnoamerički Maksim koji je kazao da je tokom šezdeset godina sveštenosluženja Episkop Atanasije pokazao da je stvarno bio hristoliki sveštenik bogoslov, čija „bogoslovska frula“ ne prestaje da odzvanja u Crkvi Hercegovine i vaseljene, kako je juče napisao Rumunski Patrijarh Danilo.

Umirovljeni episkop Atanasije upokojio se u četvrtak, 4. marta u Trebinju. Liječen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Vladiκο Atanasije, besmrtnog imena, vječan Vam spomen i Carstvo nebesko