1

Preobraženje Gospodnje, slava Sabornog hrama i grada Žabljaka

Ime: 20. 08. PREOBRAZENJE ZABLJAK; Opis: Preobraženje Gospodnje, slava Sabornog hrama i grada Žabljaka Tip: audio/mpeg

Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju su služili Preosvećena Gospoda Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski Teodosije, Preobraženjskom tradicionalnom litijom i blagosiljanjem slavskog kolača i grožđa žabljački Saborni hram i grad Žabljak proslavili su praznik Preobraženja Gospodnjeg.

Preosvećenim Episkopima Joanikiju i Teodosiju sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhija budimljansko-nikšićke i raško-prizrenske. Prazničnom bogosluženju prisustvovao je, u velikom broju, vjerni narod žabljačkog kraja sa kojima i gosti ovog živopisnog grada pod Durmitora.

Nakon Liturgije, koju su pojanjem pratili profesori i učenici Prizrenske bogoslovije, a u kojoj su Svetom pričešću pristupili brojni vjernici, uslijedila je tradicionalna svenarodna litija kroz Žabljak. Predvodili su je Vladike sa sveštenstvom.  Uz pjevanje tropara i čitanje svetog Jevanđelja, praznična litija vjernog naroda uz molitveni, svešteni hod se vratila se ka Sabornoj crkvi.

Praznik Preobraženja Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista čestitao je Preosvećeni Episkop Joanikije. On je, pozdravljajući Vladiku raško-prizrenskog G. Teodosija, poručio da je veliki blagoslov za ovo mjesto što su korijeni Preosvećenog Episkopa Teodosija iz ovih krajeva i da granica, koja je vještački postavljena neće moći da podijeli braću.

Arhipastirskom besjedom obratio se i Vladika raško-prizrenski Teodosije, zablagodarivši Episkopu Joanikiju, sveštenicima i mještanima Žabljaka i Durmitora, koji su učestvovali u današnjoj svetoj Liturgiji, da zajedno u radosti Božjoj, u svjetlosti Preobraženjskoj proslave jedan od najradosnijih praznika naše Crkve.

Prelomljen je slavski kolač i blagosiljano grožđe.

Crkvena opština Žabljak uručila je Njihovim Preosveštenstvima Episkopu Teodosiju i Episkopu Joanikiju  na dar panagije.

U nastavku Preobraženjskog sabora upriličeno crkveno-narodno veselje i trpeza ljubavi, koje su, u porti Parohijskog doma organizovali Crkvena opština Žabljak i bratstvo Šibalića, koji su, zajedno sa Vladikom Teodosijem, bili domaćini ovogodišnje slave.