Skup

Затворена Међународна научна конференција “Слобода вјероисповијести или увјерења у Црној Гори”

Име: 05.05.2019 Mitropolit i Vladika Joanikije Zatvaranje skupa SLOBODA VJEROISPOVJESTI Podgorica; Опис: "05.05.2019_Mitropolit i Vladika Joanikije_Zatvaranje skupa_SLOBODA VJEROISPOVJESTI_Podgorica". Тип: audio/mpeg

Усвајањем закључака јуче је у Подгорици затворена дводневна Међународна научна конференција ”Слобода вјероисповијести или увјерења у Црној Гори“.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је учесницима овог важног скупа показао фотографије и видео запис о цркви Светог великомученика Георгија из Горње стијене пиперске у којој је данас служио Свету литургију, који показују у каквом је стању била деценијама након Другог свјетског рата, а како изгледа данас.

Казао је да те слике најбоље говоре о значају тема о којима је било ријечи на овом скупу

У завршној ријечи Митрополит црногорско-приморски је захвалио свим учесницима на одзиву и што су схватили озбиљност теме коју је покренуо овакав нацрт Закона о слободи вјероисповијести.

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије је изразио своје задовољство што је могао да учествује у раду овог важног скупа

На затварању скупа говорили су и Патрик Роџер Шнабел, проф. Кол Дарам, проф. др Силвио Ферари, проф. др Герхард Роберс и протојереј-ставрофор доц. др Велибор Џомић.

Повод за одржавање Међународне научне конференције ”Слобода вјероисповијести или увјерења у Црној Гори“ је најава Влада Црне Горе да ће у другом кварталу ове године усвојити Предлог закона о слободи вјероисповијести који је од стручне јавности и представника највећих вјерских заједница, оцијењен неправедним, неуставним, дискриминаторним и неусаглашеним са међународним конвенцијама о вјерским слободама.

Намјера организатора је, како су саопштили, да се, отварањем стручног и аргументованог дијалога, допринесе општем добру и помогне релевантним субјектима у изради новог текста Нацрта закона о слободи вјероисповијести, који би, за разлику од постојећег Нацрта из 2015. године, у потпуности био усаглашен са међународноправним оквирима слободе вјероисповијести или увјерења уз поштовање историјске улоге, доприноса, права и легитимних очекивања цркава и вјерских заједница у Црној Гори.