Moskva Festival

Završen IX Međunarodni festival “Slovo i riječ” u Moskvi, zapaženo učešće predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske

Moskva je od 18. do 22. oktobra bila domaćin IX Međunarodnog festivala “Vera i slovo”

 

U kompleksu hotela Kljazma, mjestu održavanja  Festivala sabralo se preko tri stotine učesnika, među kojima su zapaženo učešće  imali i predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske. Po blagoslovu patrijarha Srpskog Porfirija festivalu su prisustvovali protođakon dr Damjan Božić, glavni i odgovorni urednik novina Srpske Patrijaršije ”Pravoslavlje” i gđa Mira Lolić Močević, vd glavna i odgovorna urednica TV Hram, a blagoslovom mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija protoprezviter Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik radija ”Svetigora”, Ivan Bulatović, predsjednik bratstava pravoslavne omladine Crne Gore i mr Mila Cerović, student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Moskvi.

Na početku svečanog otvaranja Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Obuhovski Gospodin Jona održao je moleban, a riječima dobrodošlice u ime domaćina obratio se Vladimir Legojda, portparol Ruske Pravoslavne Crkve.

Festival se održava svake druge godine s Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Gospodina Kirila, a u organizaciji Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa društvom i medijima. Na Festivalu su učestvovali predstavnici 177 eparhija Ruske Pravoslavne Crkve, predstavnici crkvenih medija i gosti iz Ukrajine, Bjelorusije, Moldavije, Srbije, Grčke, Libana, Crne Gore i Francuske.

Tokom trajanja festivala održano je 20 panel diskusija na raznovrsne srodne teme, a jedan večernji termin bio je rezervisan za projekcije igranih, kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova.

Delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske uzela je aktivnog učešća u nekoliko panel diskusija a protojer Nikola Pejović je imao izlaganje u okviru panel diskusije pod nazivom “Fanarove akcije u Ukrajini: odraz u medijskom prostoru”. Uvodničari su bili protojerej Igor Jakimčuk, Sekretar Odjeljenja za međunarodne veze Moskovske patrijaršije i protođakon Aleksandar Karpenko, urednik časopisa Toma u Ukrajini. U diskusiju su se uključili medijski predstavnici iz Ukrajine, Grčke, Bugarske, Rusije i Crne Gore. Otac Nikola je podsjetio na riječi svetih otaca u vezi sa raskolom i to da grijeh raskola u Crkvi ni mučenička krv ne može  oprati. Dubinu toga raskola najviše je osjećao blaženopočivši mitropolit Amfilohije koji se tri decenije borio i izborio za kanonsko jedinstvo Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

“Međutim, mitropolit Amfilohije kao svoju ranu osjećao je i ranu raskola u Ukrajini”,rekao je otac Nikola koji je o Ukrajinskom raskolu govorio iz crnogorskog iskustva. On je naglasio da je sa kanonske strane pozicija SPC u Crnoj gori bila u boljem položaju nego što je pozicija kanosnske UPC  jer raskolnike u Crnoj Gori nije podržala ni jedna pomjesna pravoslavna crkva.

“Problem je nastao kada su određene političke elite, tada vladajuće stranke postavile cilj da osnuju neku svoju partijsku pravoslavnu crkvu. Pa su u taj projekat krenuli usvajanjem diskriminatornog i antiustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predviđao otimanje imovine SPC, kao i namjeru protjerivanja monaha i sveštenstva SPC iz Crne Gore. Tada je mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom i vjernim narodom izašao na krsne hodove-litije i tražio izmjene ovog antipravoslavnog zakona”, istakao je otac Nikola koji je podsjetio i na hapšenje i zatvaranje vladika, sveštenstva i vjernog naroda koji je bio izložen brojnim neprijatnostima i nasilju.

“U tom ambijentu dočekali smo i izbore i narod je mirnim putem na izborima smijenio antipravoslavnu vlast, na miran i demokratski način. Nova vlast je izmijenila sporni zakon i ispravila ovu nepravdu. Tako je pravda Božija pobijedila u Crnoj Gori”, rekao je otac Nikola zaključivši svoje izlaganje nadom da će i u Ukrajini pobijediti pravda, ali da je za to potrebno mnogo molitve, strpljenja i trpljenja.

Izlaganju protojereja Nikole Pejovića prethodilo je prikazivanje kratkometražnog film o litijama “Do Hristove pobjede”, čiji je on autor.

Četvrtak je bio dan predviđen sa obilazak Hrama Hrista Spasa, gdje se u svečanoj sali putem video linka prisutnima obratio Svjatješi patrijarh moskovski i sve Rusije g. Kiril. On je govorio o medijima i društvenim mrežama kao korisnom sredstvu za ostvarivanje misije Pravoslavne crkve u savremenom svijetu, ali i o opasnostima na koje moramo paziti, da nam ta virtuelna stvarnost ne zamijeni lični odnos sa živim Bogom. Nakon njegovog obraćanja uslijedila je ceremonija svečanog zatvaranja Festivala.

 

Duhovno veče posvećeno mitropolitu Amfilohiju na Pravoslavnom Sveto-Tihonovskom Univerzitetu u  Moskvi

Nakon zatvaranja IX Međunarodnog festivala “Slovo i riječ”, delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske nastavilo je obilazak nekih od najvećih svetinja u Moskvi, da bi u večernjim časovima učestvovala na duhovnoj večeri pod nazivom “Pobjeda vjere na zalasku Konstantinove epohe – Crnogorska lekcija 2020.” na Sveto-tihonovskom pravoslavnom univerzitetu u Moskvi. Vladimirska sala bila je mala da primi sve one koji su došli da čuju svjedočanstva o veličanstvenim Litijama i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju. Veče je otpočelo prikazivanjem filma “Do Hristove pobjede”, nakon čega su se prisutnim studentima i gostima obratili protojerej Nikola Pejović, urednik radija Svetigore, Ivan Bulatović, predsjednik bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, a na kraju je mr Mila Cerović sa prijateljima iz Moskve otpjevala pjesmu o Kosovu i Metohiji. Na duhovnoj večeri bio je prisutan i Njegova ekselencija ambasador Bosne i Hercegovine Željko Samarddžija.

Inspirisana svim onim što je vidjela i čula Marija Volkova,  studentkinja četvrte godine filološkog fakulteta ovog Univerziteta napisala je i pjesmu posvećenu Mitropolitu Amfilohiju i veličanstvenim Litijama.

Šel celыh vosemь mesяcev s molitvoй krestnый hod,

I vse svяtыni otstoяl splotivšiйsя narod.

V sraženie duhovnoe, a ne na svetskiй boй,

Ih vel kak drevniй praotec svяtitelь za soboй.

Vladыka Amfilohie, moli Hrista za nas,

Da po tvoim svяtыm rečam Gospodь spaset vseh nas!