Kosmetska Kandila

Косметска кандила CXXXIX

Име: 15. 07. 2023-KOSMETSKA KANDILA-Skola kaligrafije-Prizren; Опис: Завршена је седма Светоархангелска љетња школа калиграфије Тип: audio/mpeg

Завршена је седма Светоархангелска љетња школа калиграфије

 

Изложбом калиграфских радова и пригодним програмом у манастиру Св. Архангели код Призрена у понедјељак 9. јула је завршена седма по реду Светоархангелска летња школа калиграфије, историје и музике.

 

Полазници ове летње школе имали су прилике да се друже, уче средњовековну српску калиграфију, историју, старе српске песме из Призрена и из других делова Косова, баве се спортским активностима и учествују у литургијском животу манастира. Часове калиграфије је држао врхунски мајстор калиграфије Душан Мишић предавац калиграфије а његов помоћник је била асистент Тања Борота, др Александра Новаков предавач историје, Александра Спасић, предавач изворне музике и пјесме, професор Иван Арсић предавач гимнастике, спорта и народних игара.

Марио Мајсторовић један од организатора школе калиграфије је рекао да је учествовало 42-оје деце и да је било још више заинтересованих, али због ограниченог капацитета није могао да учествује већи број ученика.

Са Мариом је разговарала сестра Оливера Радић новинар и професор из Ораховца

Тања Борота је асистент калиграфа Душана Мишића на овогодишњој школи калиграфије и она је за наш радио казала да су јој утисци фасцинирајући.

“Први пут сам овде и утисци су фасцинирајући, као и рад са децом у школи калиграфије. Деца су врло била заинтересована, пуна утисака и надам се новог знања која ће понети кући.

Професор Душан је бирао цитате које ће писати, то су кратки цитати наших светитеља и управо је то оно што свако од нас треба да зна а кроз писаније да запамти. Ја сам до сада била на школи калиграфије у манастирима Студеници, Манасији, ове године ће бити у Бањској, договарамо се и са још неким манастирима. Прошлог октобра смо имали школу калиграфије у манастиру Драганац где је одазив био феноменалан баш као и овде”.

Деветогодишњи Лазар Поповић је дошао са својим родитељима и две сестре из Ванкувера и одушевљен је учешћем у школи калиграфије.

„Мени су се свиђали часови калиграфије, научио сам и песму Пећка кандила, а уживао сам обилазећи светиње Призрена. Сазнао сам да у Призрену и околини има 55 живих цркава. Мени се највише допала црква Богородице Љевишке и њен фрескопис, али је тужно што су неке фреске запаљене.

Лазар је такође поручио свим својим вршњацима да дођу на Косово и да посете све његове светиње.

У програму су учествовала сва деца и свима су уручене захвалнице, а награђена су два најбоља рада. Као најбољи рад за старији узраст ђака награђена је Дуња Ивић, а за нижи узраст је награђен Михајло Дејковић.

Захвалницу је такође добио и домаћин догађаја, игуман манастира Свети Архангели, отац Михаило.

На тонском запису благодаримо сестри Оливери Радић новинару и професору из Ораховца