Крај наставе у Цетињској богословији у школској 2021 22

Завршетак наставе у Цетињској богословији у школској 2021/22. години и чин благодарења у Цетињском манастиру

Име: 31.05.2022-Besjeda Mitropolita Joanikija posle cina blagodarenja; Опис: Завршетак наставе у Цетињској богословији у школској 2021/22. години и чин благодарења у Цетињском манастиру Тип: audio/mpeg

 

У уторак 31. маја 2022. године, на празник Светог мученика Теодота Анкирског, по благослову Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, завршена је редовна настава у школској 2021/22. години за професоре и ученике Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, када је одржана пета редовна сједница Наставничког колегијума, а потом чин благодарења у цркви Рождества Пресвете Богородице у Цетињском манастиру.

 

Петом редовном сједницом Наставничког колегијума која је одржана у управној згради Цетињске богословије, председавао је Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, в. д. ректора Цетињске богословије.

После прочитане молитве секретар школе прочитао је записник са претходне сједнице и пристигле акте, а потом у разредне старешине Наставничком савјету поднијеле извјештај о успеху и владању ученика на крају другог полугодишта ове школске године.

Договорен је термин за одржавање ванредних и поправних испита у августовском року.

После одржане сједнице Наставничког савјета, у цркви Рождества Пресвете Богородице у Цетињском манастиру одслужен је свечани чин благодарења поводом завршетка ове школске године, који су служили професори, протојереј Немања Кривокапић, протојереј мр Арсеније Радовић, протојереј Душан Биговић и ђакон Благоје Рајковић. За пјевницом су појали ђаци Богословије предвођени професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Професори и ученици Цетињске богословије, заблагодарили су Господу, поклонили се моштима Светог Петра Цетињског Чудотворца, Часној десници Светог Јована Крститеља и дијелу Часног и животворног крста Господњег, поводом завршетка школе у овој школској години.

Потом се архипастирском поуком присутним професорима и ученицима Цетињске богословије бесједом обратио в. д. ректора школе, Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Потом су у школи разредне старешине подијелили сведочанства и као и награде најбољим ученицима у школској 2021/22. години.

По одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне цркве, матура и богословски испит зрелости у Цетињској богословији, за ученике XXVI генерације обновљене богословије (2017-2022), почеће у сриједу 1. јуна 2022. године на Светог свештеномученика Патрикија и Оданије Васкрса.

Кандидати на матури полагаће писмени испит а наредних дана биће утврђен и распоред полагања усменог дијела богословског испита зрелости.

Овогодишњи изасланик САС СПЦ на полагању матуре и богословског испита зрелости у Цетињској богословији, биће протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Богословског факултета Свети Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву.

мр Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског

0-02-05-2eab29724ac27f40706f1359d60d75954f8ba383e93b5903b4f3c116047da3a1_951f60ade889424b

Фото: Драган Илић и Михаило Драшковић, ученици Цетињске богословије