H. Novi

Zbog litije saslušani hercegnovski sveštenici i predsjednik Crkvene opštine Lazarević

Ime: 11. 08. HERCEGNOVSKI SVESTENICI SUDJENJE; Opis: Zbog litije saslušani hercegnovski sveštenici i predsjednik Crkvene opštine Lazarević Tip: audio/mpeg

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom danas su u svojstvu građana saslušani hercegnovski sveštenici: Nikola Todorović, Zoran Miljanić, Drago Pešikan, kao i Zoran Lazarević, predsjednik Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske, zbog prikupljanja dodatnih informacija vezanih za moleban a nakon toga i litiju koji su održani 21. juna ove godine.

Zoran Lazarević je kazao da je osnovni državni tužilac htio da se dodatno obavjesti o detaljima i činjenicama vezanim za moleban i litiju koji su održani tog 21. juna.

“Saopštili smo da smatramo da u našim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje bi potencijalno moglo da nam se stavlja na teret, niti su postojale pravne okolnosti koje omogućavaju da to djelo postoji u tom trenutku”, kazao je Lazarević, potkrepljujući to i činjenicom da je tada postojala naredba o prestanku epidemije u Crnoj Gori, što je i bio razlog okupljanja većeg broja ljudi.

Kazao je da su on a i sveštenici suštinski ponovili izjave koje su te noći, 21. juna poslije litije, dali policiji.

Otac Nikola Todorović je po izlasku iz Tužilaštva kazao da sveštenici služe Gospodu, Svetom Vasiliju i svom narodu, poštujući mjere zemaljskih zakona, ali prije svega mjere zakona Božijih te da neće odstupiti dok se ne povuče zakon koji upravo to skrnavi:

“Remeti naše elementarno pravo da budemo ljudi Božiji, da branimo svoje svetinje. Ne možemo da pristanemo na taj sramni zakon”, kazao je otac i dodao da 30. avgust nije dan D, neki sudbonosni dan.

“Mi idemo do kraja da odbranimo svoje svetinje, svoju Crkvu, da odbranimo svoje dostojanstvo, čast i moral, vjeru naših predaka, svoju vjeru i zavjet koji smo dali za budućnost naše djece. Na tome tragu ostajemo nepokolebljivi: Ne damo svetinje”, poručio je sveštenik Todorović.

Otac Zoran Miljanić je naglasio da će se borba nastaviti iz pozicije građana drugoga reda:

“Mi to gledamo kroz jedno dopuštenje ili promisao Božiju, da kao građani drugoga reda koji su u sopstvenoj državi na neki način uniženi, dobijemo još veću snagu koja nije od ovoga svijeta, snagu koja se mjeri Jevanđeljem. Gospod kaže da se sila Božija u nemoći pokazuje, i da se mi sa pozicije te blažene nemoći naše, koju dopunjava blagodat Božija, borimo za jedno bolje društvo, nove zakone, gdje će čovjek  u hitanju ka Bogu svome na neki način, donijeti i sačuvati ljudsko dostojanstvo”, istakao je otac Zoran i dodao:

“Naša poruka i poruka borbe za svetinje jeste da ćemo se mi do kraja na čelu sa našim Gospodom Bogom boriti za sve vas, za ljudsko dostojanstvo, za konačno spasenje čovjeka: Ne damo svetinje! ”

Protojerej Dragan Pešikan je naglasio da su se sveštenici danas odazvali pozivu državnog tužioca da daju izjave, u kojima su rekli da nijesu krivi, da sa svojim narodom brane Crkvu Božiju i to će raditi do kraja te da je to njihova dužnost.

Podsjetio je na gonjenje Crkve kroz vjekove, ističući da je Crkva svemu odoljela i da je vrata pakla neće nadvladati:

“Crkva Božija je stub istine i pravde, formirao je sam Gospod Isus Hristos, bogočovjek koji je došao da spasi svakog čovjeka, koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvimaNjegovom Carstvu neće biti kraja. Zato se mi borimo da damo dobar odgovor na Strašnome sudu, da budemo to malo Hristovo stado, koje je kroz vjekove od prvih hrišćana do danas, svjedočilo Hrista, i da ako treba i životom branimo vjeru”poručio je otac Dragan i pojasnio da to ne podrazumjeva fizičku borbu, već stradanje za Hrista kojim se dobija vijenac slave u Carstvu nebeskome.

Zablagodario je svima koji brane svoju Crkvu u Crnoj Gori od prvog dana kada je donijet ovaj nakaradni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, uz poruku da će sveštenici uvijek biti sa svojim narodom koji je Hristov, apostolski narod:

“Ovaj narod je prava Crna Gora koja je vjekovima vodila borbu za slobodu. Da Bog podari svima vama, svom našem narodu koji brani svoju Crkvu, mir, zdravlje, spasenje i sačuva sav narod Crne Gore od svih bolesti”, kazao je otac Dragan i pojasnio da su najteže duhovne bolesti, kada neko progoni Crkvu Božiju.

“To je najteža bolest i ona rađa bogomržnju koja rađa bratomržnju”, rekao je sveštenik Dragan Pešikan i pomolio se da se oni koji boluju od te bolesti izliječe i da zajedno, kako je kazao, “sa nama proslavljaju vaskrsloga Gospoda Isusa Hrista, Boga Oca i Duha Svetoga”.

Novljani su i danas svojim prisustvom ispred ODT-a dali podršku sveštenstvu Herceg Novog sa jasnom porukom: Ne damo svetinje!

Vesna Dević