Manastir Savina

Manastir Savina

Iguman Makarije savinski za TV “Žive riječi“: “Ljubav je temelj istinskog života u Hristu“!

Ime: 06. 08. 2020 Otac makarije Otac Spiro otac pavle Zive rijeci; Opis: Iguman Makarije savinski za TV "Žive riječi“ Tip: audio/mpeg

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija u navečerje praznika Svetih mučenika prebilovačkih i donjehercegovačkih, 5. avgusta 2020. Godine iz manastira Savina uživo je emitovano sedmo izdanje emisije “Žive riječi”.

Savina LiveGosti emisije bili su jeromonah Makarije iguman savinski prezviter Špiro Živković i monah dr Pavle Kondić, sa kojima je razgovarao katiheta Branislav Ilić. Pokrovski akatist čitali su prezviter Nebojša Vulović i đakon Dragan Vidaković. Muzički deo emisije umilnim pojanjem ukrasile su Marija Vidaković i Anđela Vulović.

Na samom početku emisije posle odsluženog akatista, iguman savinski je sve blagoslovio i predočio bogat istorijat ove velike svetinje koja je ukras Boke Kotorske. Otac Makarije je posebno istakao značaj velikih svetinja: Krsta Svetoga Save i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Savinske.
Veliki oci, Makarije dečanski, Justin i Varnava savinski, bili su pravo nadahnuće ovog izdanja emisije. Govoreći o svojim prethodnicima otac Makarije je naglasio da su oni bili neumorni delatnici Vinograda Gospodnjeg, tihi molitvenici, ali povrh svega, propovednici i svedoci ljubavi Božje.

Monah dr Pavle Kondić, upravnik Arhiva Mitropolije crnogorsko-primorske i sabrat stanjevićke svetinje, govorio je o svojim sećanjima na novoprestavljenog igumana Andreja iz Slanaca nadomak Beograda, znamenitog monaha koji je bio dio duhovne porodice sa ocima Justinom i Varnavom. Otac Andrej je bio deo monaške družine koja je stasavala uz blaženopočivšeg patrijarha Pavla, istakao je otac Pavle i nastavio: “Sila monaštva se projavila kroz ove znamenite ljude, i neka bi Gospod dao da i mi sledimo njihov primer i nastavimo tu blagoslovenu nit“.

U nastavku otac Makarije je govorio o vojničkom pozivu i monaškom prizivu, ukazujući da bez poslušanja, smirenja i osluškivanja glasa Božjeg nema uspeha u životu.

Otac Špiro je iz pastirskog i književnog pogleda govorio o važnosti čitanja, osobito čitanja Svetog Pisma, svetootačke literature, ali i ostale literature koja je na naše duhovno i intelektualno izgrađivanje. Čitanje Svetoga Pisma nam pomaže u koračanju putem spasenja, ali i u rešavanju životnih problema i iskušenja, istakao je otac Špiro.

Završni dIo emisije bio je posvećen značaju misionarenja u Crkvi Hristovoj, sa posebnim naglaskom na blaženopočivšeg episkopa braničevskog Hrizostoma i našeg počivšeg brata Dragog, bogomoljca i misionara iz Krnjeva.