Zivojin Rakocevic

Живојин Ракочевић

Живојин Ракочевић нови предсjедник УНС-а

Нови председник Удружења новинара Србије је Живојин Ракочевић.

 

После тензије коју је Изборна скупштина УНС донела, тајним гласањем се дошло до овакве одлуке. Ракочевић је добио 263 гласа, а досадашњи председник Владимир Радомировић 241 глас. Пет гласова било је неважећих, преносе медији.

До тензије на јучерашњем заседању у Хотелу “Југославија” је дошло после гласања о предлогу члана Управе УНС-а, Слободана Радичевића, да се поништи листа предложених кандидата Управе Удружења за наредни мандат.

Пошто су 52 од 592 присутна члана гласала за ту одлуку, није било могуће, како тврде студенти новинарства који су бројали, избројати колико је гласова против.

Када је крајем марта најављена изборна скупштина УНС-а то је била још једна сервисна вест која би требало да се тиче само чланова тог удружења. Чланови су, као и пред сваке изборе, уз навођење процедуре, позвани да предложе кандидате за председника, управу, Суд части и Надзорни одбор Удружења.

Кандидати за председника били су познати већ 22. априла када је кандидациона комисија УНС-а саопштила да су то са подршком по више од потребних 50 гласова чланова Владимир Радомировић, досадашњи председник УНС-а и Живојин Ракочевић.

Живојин Ракочевић, члан је Управе УНС, а потпредседник најстаријег српског новинарског удружења био је од 2009. до 2013. године.

Ракочевић је рођен 1973. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Приштини на Катедри за српску књижевност и језик, а магистрирао на Универзитету у Београду.

Покретао је и уређивао широку лепезу медија, од дечијих, медија из области културе, до информативно-политичких. Више од деценије пише за Политику

Са 27 година, уз неколицину новинара, покренуо је Ким радио, чији је главни и одговорни уредник од 2000. до 2008. године. Упоредо, био је председник КОСМА мреже, у коју су се удружиле радио станице изолованих српских насеља и главни уредник магазина “Глас југа”.

Награду „Милан Пантић“ за храброст у извештавању о погрому над Србима на КиМ, који се догодио 17. марта 2004. добио је исте године. Награда Удружења новинара Србије за борбеност у новинарском изражавању „Александар Тијанић“ припала му је 2019. године.

Ракочевић је био члан Савета Републичке радиодифузне агенције од 2009. године до 2014. године. Члан Одбора Агенције за борбу против корупције био је од 2018. године до 2020. године.

Директор је Дома културе у Грачаници, у којој живи и ради.

Извор: Недељник/Коссев