Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Carski strastoterpci Romanovi – najljepša i najčudesnija carska porodica u istoriji čovječanstva

Ime: 17. 07. 2019 Mitropolit Rustovo; Opis: Carski strastoterpci Romanovi – najljepša i najčudesnija carska porodica u istoriji čovječanstva Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na praznik Svetih carskih strastoterpaca Romanovih sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Rustovo u Paštrovićima

Pred početak Liturgije Vladika je zamonašio poslušnice ove obitelji Valentinu i Sanju, kojima je dao monaška imena Anastasija i Marija.

Nastojateljicu manastira monahinju Teodoru proizveo je u čin igumanije.

Svetim krštenjem Crkvi Hristovoj su pribrojani sluge Božje Matija, Stefanija i Roman.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao da je iz moštiju Carskih strastoterpaca Romanovih u Ganjinoj jami, gdje su spaljeni, niklo sedam divnih hramova.

„A u Jekaterinburgu zgrada u kojoj su pobijeni i zaklani preobrazila se u divni i čudesni hram u njihov spomen i u spomen Hrista vaskrsloga. Carski strastoterpci su kruna dinastije Romanov, punoća te velike carske porodice. Njihovim mučeništvom dobilo je punoću mučeništvo bezbrojnih drugih od bezbožništva postradalih i poklanih u beskrajnoj Rusiji i šire od Rusije. Nema ljepše i čudesnije carske porodice u istoriji čovječanstva od porodice cara Nikolaja Drugog“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da i u Rustovu imamo četiri monahinje carske kćeri.

„Imamo Olgu i Tatjanu, a danas smo dobili Anastasiju i Mariju, carske vjerenice Cara nebeskoga, Hrista Boga našega; nevjeste Hristove koje su prizvane da i one sebe prinesu na dar Hristu Bogu, ako ne mučeničkom krvlju, kao što su to njihove imenjakinje, a ono mučeništvom savjesti, što znači životom po vjeri Hristovoj i vjernošću Hristu Bogu našemu“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon pričešća vjernih blagosiljan je slavski kolač i služen pomen đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u Otadžbini koji je, nakon montiranog sudskog procesa, mučenički postradao, takođe na današnji dan, 1946. godine.

Mitropolit Amfilohije se još jednom obratio sabranima i prizvao blagoslov Gospodnji na hram posvećen Carskim strastoterpcima, koji su, kako je rekao, odavno prisutni u Crnoj Gori.

„Svjedočanstvo toga jeste i onaj Carski most koji spaja Staru Crnu Goru s drevnom Hercegovinom Svetoga Vasilija Ostroškog, sa Nikšićem, kao i onaj hram Svetoga Vasilija Ostroškog, saborni, u Nikšiću, koji je zadužbina cara Nikolaja. Prissutni su i onim kamenom temeljcem hrama, koji je položen na Cetinju 1910. prilikom krunisanja kralja Nikole“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da Mitropolija traži od vlastodržaca dozvolu za gradnju tog hrama posvećenog Svetoj Trojici, koji je trebao da bude zadužbina cara Nikolaja, čiju gradnju su spriječili burni istorijski događaji – dva balkanska rata, dva svjetska rata i dolazak komunista na vlast.

Vladika je ponovio da crnogorski vlastodržci nijesu mogli ništa sramnije da učine od zavođenja sankcija Rusiji.

„Udarili su sankcije sebi i svojoj časti, obrazu Crne Gore. Ali, sve to je prolazno“, rekao je on.

Vladika je rekao da je čudo Božje da je u danu u kome je postradao car rosijski sa svojom porodicom ubijen i đeneral Dragoljub Mihailović.

„Ni danas mu se ne zna groba ni mramora. Žrtvovao je svoj život za vjeru i otačastvo. Bio je prvi pobunjenik protiv nacifašizma u ondašnjoj Evropi. On je ozloglašen od bezbožnika da je, maltene, izdajnik. Uostalom, kao što je i car Nikolaj bio ozloglašen. Zato je i ubijen od ruskih bezbožnika, i mučenički postradao. To je neko čudo Božje da su njih dvojica istog dana postradali – Draža Mihajlović i car Nikolaj“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Galerija fotografija-link