Osvecenje Narodne Kuhinje U Bijelom Polju

Отворена четврта црквена народна кухиња у Црној Гори

У Бијелом Пољу, у претпразништву најрадоснијег празника – Божића, освештана је четврта црквена народна кухиња у Црној Гори која ће функционисати при Црквеној општини Бијело Поље. Кухиња носи име Милеве Војводић, предсједнице Кола српских сестара између два рата, која је својом љубављу и хуманошћу дала трајан печат доброчинству а својим радом оставила дивне успомене у овој општини на сјеверу Црне Горе.

Кухињу је освештао Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије на празник Светог Данила Другог, Архиепископа српског који је столовао управо на подручју Епархије хумске у Цркви Светих апостола Петра и Павла на Лиму, Бијелом Пољу. Владика Јоаникије је указао на значај народних кухиња јер је гладних и бескућних све више у Црној Гори, али и прилику која нам се пружа да у складу са својим могућностима помогнемо онима којима је помоћ потребна.

Са благословом владике Јоаникија дистибуција првих оброка за око 40 корисника планирана је за Божић, 7. јануара, што је уједно и прилика свим људима добре воље да се укључе и у складу са својим могућностима покажу братску љубав и подијеле радост овог великог празника.

Отварање Народне кухиње „Милева Војводић“ омогућио је Добротворни фонд Митрополије црногорско-приморске „Човјекољубље”  уз посебну ангажованост и доброчинство господина Дејана Шушкавчевића и његове породице, као и других приложника.

Народна кухиња у Бијелом Пољу је друга у Епархији будимљанско-никшићкој а четврта која ради у оквиру Добротворног фонда „Човјекољубље“. Прва кухиња је отворена при Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, друга „Мати Јелисавета” на Цетињу, док је трећа кухиња „Дивна Вековић” отворена у Беранама при манастиру Ђурђеви Ступови.

 

                                                                           Координатор Добротворног фонда МЦП

                                                                                  Владимир Милуновић