1

Поводом Међународног дана матерњег језика у Никшићу одржано вече под називом “Моја ћирилица“

Име: 28.02 2019 vece moja cirilica; Опис: у Никшићу одржано вече под називом "Моја ћирилица“ Тип: audio/mpeg

У Никшићу је, у понедјељак 25. фебруара 2019, поводом Међународног дана матерњег језика, у Друштву црногорско-руског пријатељства “Свети Георгије“, одржано вече под називом “Моја ћирилица“.

Вече, које је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организовала у славу ћирилице, у исто вријеме, је и израз захвалности власницима фирми, организација и сличних правних субјеката у Никшићу, који у својим званичним називима, рекламним или сличним материјалима користе ћирилично писмо, рекао је, у уводној ријечи, мр Милорад Дурутовић.

Бесједу о ћирилици одржаo je књижевник мр Јанко Јелић, поздравивши, у име одрганизатора, оне „необичне“ Никшићане, који у овом „монотоном амбијенту сивила и тмине искре нечим необичним“, а то необично је, по ријечима Јелића, ћирилица.

Овом приликом, проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Велимир Касалица, предсједник Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ уручили су плакете фирмама, организацијама и другим правним лицима из Никшића, које у својим званичним називима, рекламним и сличним натписима користе ћирилично писмо. Уз плакете уручена су им и одабрана издања Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Вече су казивањем поезије употпунили пјесници, чувари српског језика и ћирилице из Никшића: Милица Бакрач, Радинко Крулановић и Радосав Бато Ђурковић, пјесму „Ћирилица“ епског пјесника Славка Перошевића уз гусле је пјевао Иван Луковац, а стихове познатих српских пјесника, посвећене ћирилици и ћириличној традицији, рецитовали су: Љубица Симоновић и Балша Вукчевић, студенти са Студентског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу.