Промоција

27. број „Видовданског гласника“ представља извршни уредник Жарко Миленковић који најављује и видовданске манифестације у Грачаници

Име: 26.06.2019 zarko Milanovic Vidovdanski glasnik; Опис: 27. број „Видовданског гласника“ представља извршни уредник Жарко Миленковић Тип: audio/mpeg

Двадесет седми број Видовданског гласника, који традиционално излазу уочи Видовдана, представљен је у Дому културе у Грачаници.

На видно квалитенијем папиру и штампи 27. број „Видовданског гласника“ доноси низ занимњивих ауторских текстова, почев од „Грачаничке исповести“ прошлогодишњег добитника Златног крста Кнеза Лазара, Ивана Негришорца, који нам поручује да Косово и Метохију чувамо миром, радом, памећу, срцем, креативношћу, боготражитељством, поезијом и уметношћу, до интервјуа са маестром Бојаном Суђићем.

Први пут међу корицама Видовданског гласника, нуде се конкретна решења и примери модела опстанка наше културне баштине и наслеђа на Косову и Метохији. Веома је важан текст доктора Велибора Џомића о решавању статуса цркава и манастира на Косову и Метохији. Он је разрадио четири модела заштите: Јерусалимски, Цариградски, Светогорски и Ватикански, има и петог модела који је заправо екстериторијални, али у основи у закључку др Џомић наводи, да ништа од тога није применљиво и да ће се морати тражити оригинално.

Г. Миленковић најављује и видовданске манифестације у Грачаници.