Aleksa Becic Posjetio Saborni Hram U Niksicu

Предсједник Бечић у Никшићу: Св. Василије Острошки сабира православце, католике, муслимане и све људе добре воље

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић данас је радну посјету општини Никшић завршио сусретом са представницима три вјерске заједнице.

У одвојеним сусретима, предсједник Бечић разговарао је са протојерејом Остојом Кнежевићем и свештенством, жупником цркве Светог Ћирила и Методија дон Иваном Ћапалијом, као и са имамом Дамиром Хоџићем и Мирсадом Аговићем, предсједником џамијског одбора, саопштено је из Скупштине Црне Горе.

Приликом посјете Храму Светог Василија Острошког предсједник Бечић, изражавајући задовољство овом посјетом, одао је признање свештенству и народу у Никшићу, зато што у свим процесима који су иза нас, од којих су многи били изазовни и тешки, никада нису заборављали да буду достојанствени, наднационални, надпартијски већ су се трудили да пошаљу поруке љубави, помирења, слоге и заједништва.

Он је казао да се човјек посебно осјећа усхићено када се налази у Храму Светог Василија Острошког, свеца који сабира и православце, и католике, и муслимане, и све људе добре воље:

“Свеца који нас учи да је неко човјек зато што је човјек, а не зато што је ове вјере или оне нације, свеца који нас учи да заједно славимо два Божића, два Васкрса; да заједно славимо и Бајрам и Божић, јер све то заједно јесу, чини ми се, два ока у глави и све то заједно је она Црна Гора у коју вјерујемо, за коју се боримо, за коју живимо и она Црна Гора која побјеђује и која ће побјеђивати на сваком кораку”, поручио је предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Свештеник Остоја Кнежевић је изразио благодарност што је предсједник Бечић приликом своје прве званичне посјете Никшићу посјетио Храм Светог Василија Острошког који је симбол града под Требјесом. Отац је подсјетио да је храм прошле године прославио 120 година свога постојања, а да ове године прослављамо значајан јубилеј 350 година престављења Светога Василија Острошкога:

“Надамо се и молимо Богу да ћемо моћи да га прославимо достојно, да ће здравствене мјере у току ове године бити боље и да ћемо моћи да се окупљамо и славимо свога светитеља”, казао је о. Остоја.

Истичући да ово није прва посјета господина Алексе Бечића овај цркви, иако јесте у својству предсједника Скупштине, о. Остоја је рекао да је он овдје и раније долазио:

“Посебно смо му захвални што је био са нама, са народом Никшића и у тешким тренуцима. Када су наш Епископ и свештенство овога храма били у заточеништву, он је дошао да подржи вјернике који су се тада борили за своја права. На томе смо му посебно захвални и желимо господину предсједнику Божије помоћи у његовим добрим жељама да се оне остваре на добро свих грађана, на добро свих људи, свих вјера и нација који живе на овим просторима.”

Протојереј Остоја Кнежевић је овом приликом предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу уручио монографију Саборне цркве Светог Василија Острошког.

Весна Девић

Фото: Игор Шљиванчанин

 

Обраћање предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића у Храму Светог Василија Острошког преносимо интегрално:

“Дозволите да се заиста и ја захвалим на овом топлом дочеку, искреном, пријатељском, отвореном, на какав смо и навикли.

Задовољство је моје што сам данас овдје. Неизоставно је било да, приликом своје прве званичне посјете у својству предсједника Скупштине Црне Горе, будем и на овом светом мјесту и у овом светом храму који је, како Ви лијепо рекосте, стар преко 120 година. Наравно, у току дана и у даљим активностима посјетићу и нашу браћу у католичкој цркви и нашу браћу у џамији. Желим да вам одам признање, јер сте заиста у свим процесима који су иза нас, а многи од њих су били изазовни, тешки, били принуђени да се борите за своја права – али никада нисте заборављали оно основно, на сваком мјесту, на сваком кораку, у свакој активности овдје у Никшићу, а пратио сам то онако помно, да будете отмени, будете достојанствени, будете пристојни, дјелујете наднационално, надпартијски и трудите се да шаљете поруке љубави, помирења, слоге и заједништва, управо како сте то и данас учинили. Увијек сам био ту и увијек ћу бити ту када је потребно борити се против неправде, или када је потребно пружити подршку било коме коме су угрожена основна права, јер ми сви треба да се боримо, да живимо и да дјелујемо на начин да гледамо не ко је угрожен, него да ли је угрожен. Онда ћемо обезбиједити и једнакост и солидарност и онда ћемо сви заједно ићи напријед. Заиста, посебно се човјек осјећа усхићено када се налази у Храму Светог Василија Острошког, свеца који сабира и православце, и католике, и муслимане, и све добре људе, и све људе добре воље, свеца који нас учи да је неко човјек зато што је човјек, а не зато јер је ове вјере или оне нације, свеца који нас учи да заједно славимо два Божића, два Васкрса; да заједно славимо и Бајрам и Божић, јер све то заједно јесу, чини ми се, два ока у глави и све то заједно је она Црна Гора у коју вјерујемо, за коју се боримо, за коју живимо и она Црна Гора која побјеђује и која ће побјеђивати на сваком кораку.

Још једном, захваљујем Вам на овако дивном гостопримству.”

Извор: Скупштина Црне Горе