Aleksa Becic Posjetio Saborni Hram U Niksicu

Predsjednik Bečić u Nikšiću: Sv. Vasilije Ostroški sabira pravoslavce, katolike, muslimane i sve ljude dobre volje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić danas je radnu posjetu opštini Nikšić završio susretom sa predstavnicima tri vjerske zajednice.

U odvojenim susretima, predsjednik Bečić razgovarao je sa protojerejom Ostojom Kneževićem i sveštenstvom, župnikom crkve Svetog Ćirila i Metodija don Ivanom Ćapalijom, kao i sa imamom Damirom Hodžićem i Mirsadom Agovićem, predsjednikom džamijskog odbora, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Prilikom posjete Hramu Svetog Vasilija Ostroškog predsjednik Bečić, izražavajući zadovoljstvo ovom posjetom, odao je priznanje sveštenstvu i narodu u Nikšiću, zato što u svim procesima koji su iza nas, od kojih su mnogi bili izazovni i teški, nikada nisu zaboravljali da budu dostojanstveni, nadnacionalni, nadpartijski već su se trudili da pošalju poruke ljubavi, pomirenja, sloge i zajedništva.

On je kazao da se čovjek posebno osjeća ushićeno kada se nalazi u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, sveca koji sabira i pravoslavce, i katolike, i muslimane, i sve ljude dobre volje:

“Sveca koji nas uči da je neko čovjek zato što je čovjek, a ne zato što je ove vjere ili one nacije, sveca koji nas uči da zajedno slavimo dva Božića, dva Vaskrsa; da zajedno slavimo i Bajram i Božić, jer sve to zajedno jesu, čini mi se, dva oka u glavi i sve to zajedno je ona Crna Gora u koju vjerujemo, za koju se borimo, za koju živimo i ona Crna Gora koja pobjeđuje i koja će pobjeđivati na svakom koraku”, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Sveštenik Ostoja Knežević je izrazio blagodarnost što je predsjednik Bečić prilikom svoje prve zvanične posjete Nikšiću posjetio Hram Svetog Vasilija Ostroškog koji je simbol grada pod Trebjesom. Otac je podsjetio da je hram prošle godine proslavio 120 godina svoga postojanja, a da ove godine proslavljamo značajan jubilej 350 godina prestavljenja Svetoga Vasilija Ostroškoga:

“Nadamo se i molimo Bogu da ćemo moći da ga proslavimo dostojno, da će zdravstvene mjere u toku ove godine biti bolje i da ćemo moći da se okupljamo i slavimo svoga svetitelja”, kazao je o. Ostoja.

Ističući da ovo nije prva posjeta gospodina Alekse Bečića ovaj crkvi, iako jeste u svojstvu predsjednika Skupštine, o. Ostoja je rekao da je on ovdje i ranije dolazio:

“Posebno smo mu zahvalni što je bio sa nama, sa narodom Nikšića i u teškim trenucima. Kada su naš Episkop i sveštenstvo ovoga hrama bili u zatočeništvu, on je došao da podrži vjernike koji su se tada borili za svoja prava. Na tome smo mu posebno zahvalni i želimo gospodinu predsjedniku Božije pomoći u njegovim dobrim željama da se one ostvare na dobro svih građana, na dobro svih ljudi, svih vjera i nacija koji žive na ovim prostorima.”

Protojerej Ostoja Knežević je ovom prilikom predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću uručio monografiju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Vesna Dević

Foto: Igor Šljivančanin

 

Obraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog prenosimo integralno:

“Dozvolite da se zaista i ja zahvalim na ovom toplom dočeku, iskrenom, prijateljskom, otvorenom, na kakav smo i navikli.

Zadovoljstvo je moje što sam danas ovdje. Neizostavno je bilo da, prilikom svoje prve zvanične posjete u svojstvu predsjednika Skupštine Crne Gore, budem i na ovom svetom mjestu i u ovom svetom hramu koji je, kako Vi lijepo rekoste, star preko 120 godina. Naravno, u toku dana i u daljim aktivnostima posjetiću i našu braću u katoličkoj crkvi i našu braću u džamiji. Želim da vam odam priznanje, jer ste zaista u svim procesima koji su iza nas, a mnogi od njih su bili izazovni, teški, bili prinuđeni da se borite za svoja prava – ali nikada niste zaboravljali ono osnovno, na svakom mjestu, na svakom koraku, u svakoj aktivnosti ovdje u Nikšiću, a pratio sam to onako pomno, da budete otmeni, budete dostojanstveni, budete pristojni, djelujete nadnacionalno, nadpartijski i trudite se da šaljete poruke ljubavi, pomirenja, sloge i zajedništva, upravo kako ste to i danas učinili. Uvijek sam bio tu i uvijek ću biti tu kada je potrebno boriti se protiv nepravde, ili kada je potrebno pružiti podršku bilo kome kome su ugrožena osnovna prava, jer mi svi treba da se borimo, da živimo i da djelujemo na način da gledamo ne ko je ugrožen, nego da li je ugrožen. Onda ćemo obezbijediti i jednakost i solidarnost i onda ćemo svi zajedno ići naprijed. Zaista, posebno se čovjek osjeća ushićeno kada se nalazi u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, sveca koji sabira i pravoslavce, i katolike, i muslimane, i sve dobre ljude, i sve ljude dobre volje, sveca koji nas uči da je neko čovjek zato što je čovjek, a ne zato jer je ove vjere ili one nacije, sveca koji nas uči da zajedno slavimo dva Božića, dva Vaskrsa; da zajedno slavimo i Bajram i Božić, jer sve to zajedno jesu, čini mi se, dva oka u glavi i sve to zajedno je ona Crna Gora u koju vjerujemo, za koju se borimo, za koju živimo i ona Crna Gora koja pobjeđuje i koja će pobjeđivati na svakom koraku.

Još jednom, zahvaljujem Vam na ovako divnom gostoprimstvu.”

Izvor: Skupština Crne Gore