Otac Rafailo Kolasin

Liturgijsko sabranje u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Kolašinu

Ime: 11.07.2022-Otac rafailo-Kolasin; Opis: Liturgijsko sabranje u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Kolašinu Tip: audio/mpeg

U nedelju četvrtu po Duhovima, 10. jula 2022. godine, služena je Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Kolašinu. Liturgijom je načalstvovao otac Rafailo Boljević, iguman manastira Podmaine, uz sasluženje jereja Dejana Tomovića.

 

IMG-05e2897da766410ff2cb7d0bfc838fd4-V

Za pjevnicom je odgovarao Aleksandar Šuković i dr Veselin Miladinović, a Apostol je pročitao dr Nikola Damjanović.

Otac Rafailo je poučio vjerni narod besjedom na jevanđeljsku priču o rimskom kapetanu iz Kapernauma, kome je sluga ozdravio zbog njegove velike vjere: Gospode, samo reci riječ, i ozdraviće sluga mojA kapetanu reče Isus: Idi, i kako si vjerovao neka ti bude. I ozdravi sluga njegov u taj čas. 

O. Rafailo je kazao da nas ova jevanđeljska priča poziva da imamo silnu vjeru u Gospodnju riječ, u Crkvu Njegovu, vjeru u Njegov blagoslov, vjeru u Svete tajne, vjeru  u Sveto pričešće, i onda neće biti granica našoj radosti i duhovnome razvoju iz vremena u vječnost, iz doline smrti u punoću žuivota:

“Zato, braćo i sestre, trudimo se, podvizavajmo se da živimo pokajnički, molimo se za vječni život, za punoću života koji je u Hristu Isusu. U duhu pokajanja, hristocentrično, a imamo mogućnost, imamo hram, sveštenstvo, Svetu liturgiju, jedni druge, i na tome da budemo blagodarni i da nam vjera raste, zajedno sa ovim kapetanom da ištemo od Gospoda, da  vjerom tražimo kad imamo probleme: Gospode, Isuse Hriste Sine Božiji, pomiluj me! Pomozi! Ja vjerujem da ti to možeš, samo riječ, samo misao, samo pokret tvoje čovjekoljubive volje, i biće tako. A to što nije tako, nije što Gospod ne može nego što nam je vjera nekada slaba, mala, plitka, ili ne daj Bože pogrešna. Duboko vjerujući, ipak smo mi Božiji, kršteni narod, narod Svetih otaca i učitelja, narod koji je naslijedio ozbiljne i velike zavjete i amanete, tu vjeru da držimo. I evo nam liturgijski podsjetnik da ako vjerujemo sve je moguće. To su ozbiljni razlozi da se držimo ovoga puta do kraja, a onda da se vjerom kroz Crkvu svetu udostojimo i Carstva nebeskoga.”

Nakon Svete liturgije vjerni narod se sabrao na trpezi ljubavi koju su pripremili vjernici grada Kolašina.

Vesna Dević