Otac Rafailo Kolasin

Литургијско сабрање у Саборном храму Светог Димитрија у Колашину

Име: 11.07.2022-Otac rafailo-Kolasin; Опис: Литургијско сабрање у Саборном храму Светог Димитрија у Колашину Тип: audio/mpeg

У недељу четврту по Духовима, 10. јула 2022. године, служена је Света литургија у Саборном храму Светог Димитрија у Колашину. Литургијом је началствовао отац Рафаило Бољевић, игуман манастира Подмаине, уз саслужење јереја Дејана Томовића.

 

IMG-05e2897da766410ff2cb7d0bfc838fd4-V

За пјевницом је одговарао Александар Шуковић и др Веселин Миладиновић, а Апостол је прочитао др Никола Дамјановић.

Отац Рафаило је поучио вјерни народ бесједом на јеванђељску причу о римском капетану из Капернаума, коме је слуга оздравио због његове велике вјере: Господе, само реци ријеч, и оздравиће слуга мојА капетану рече Исус: Иди, и како си вјеровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час. 

О. Рафаило је казао да нас ова јеванђељска прича позива да имамо силну вјеру у Господњу ријеч, у Цркву Његову, вјеру у Његов благослов, вјеру у Свете тајне, вјеру  у Свето причешће, и онда неће бити граница нашој радости и духовноме развоју из времена у вјечност, из долине смрти у пуноћу жуивота:

“Зато, браћо и сестре, трудимо се, подвизавајмо се да живимо покајнички, молимо се за вјечни живот, за пуноћу живота који је у Христу Исусу. У духу покајања, христоцентрично, а имамо могућност, имамо храм, свештенство, Свету литургију, једни друге, и на томе да будемо благодарни и да нам вјера расте, заједно са овим капетаном да иштемо од Господа, да  вјером тражимо кад имамо проблеме: Господе, Исусе Христе Сине Божији, помилуј ме! Помози! Ја вјерујем да ти то можеш, само ријеч, само мисао, само покрет твоје човјекољубиве воље, и биће тако. А то што није тако, није што Господ не може него што нам је вјера некада слаба, мала, плитка, или не дај Боже погрешна. Дубоко вјерујући, ипак смо ми Божији, крштени народ, народ Светих отаца и учитеља, народ који је наслиједио озбиљне и велике завјете и аманете, ту вјеру да држимо. И ево нам литургијски подсјетник да ако вјерујемо све је могуће. То су озбиљни разлози да се држимо овога пута до краја, а онда да се вјером кроз Цркву свету удостојимо и Царства небескога.”

Након Свете литургије вјерни народ се сабрао на трпези љубави коју су припремили вјерници града Колашина.

Весна Девић