Bogorodica Brzopomocnica

Са благословом манастира Хиландара у манастир Ђурђеве Ступове дошла је Иконе Богородице Брзопомоћнице

Име: 14,10.2018. Vladika Joanikije Stupovi; Опис: Са благословом манастира Хиландара у манастир Ђурђеве Ступове дошла је Иконе Богородице Брзопомоћнице Тип: audio/mpeg

Са благословом манастира Хиландара, у престони манастир Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеве Ступове, уочи празника Покрова Пресвете Богородице, у суботу 13. октобра 2018, дошла је као дар вјерна и освештана копија Иконе Богородице Брзопомоћнице.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, свештенство и вјерни народ, уз молитву и пјесму монаштва, свечано су дочекали Икону и унијели је у манастирску цркву. По уношењу светиње служено је празнично бденије.

Вјерном народу пригодном бјеседом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, истичући да је Покров Пресвете Богородице диван и величанствен празник, који сабира народ у прослављању молитвеног покрова, заступништва Пресвете Богородице над цијелом Црквом.

Посебну захвалност он је изразио братији манастира Хиландара и Игуману о. Методију који је, по ријечима Епископа Јоаникија, написао да, када се заврши ход Иконе по Русији, она буде донијета у Епархију будимљанско-никшићку. Икона Мајке Божје Брзопослушнице стајаће у манастиру Ђурђеви Ступови.

Владика је, у току бденија, у искушеничку расу обукао Данила Раичевића.

Веома свечано и молитвено је било на празник Покрова Пресвете Богородице, у недјељу 14. октобра 2018, у манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и монаштва, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Молитвено и литургијско сабрање увеличало је присуство Иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице, која је, као дар манастира Хиландара, након светог хода кроз Русију, у катедрални манастир Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеве Ступове стигла у навечерје дивног Богородичиног празника.

Вјерни народ ријечима архипастирске бесједе поучавао је Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о Пресветој Дјеви Богородици, коју свете књиге, казао је Владика, упоређују са храмом Божјим.

Он је навео да се данашњи празник прославља у Ђурђевим Ступовима са осјећањем благодарности због доласка Иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице – дар манастира Хиландара.

Владика се, кратко, осврнуо на дешавања у Украјини и покушају разбијања јединства првославног свијета, изразивши наду у Бога, да ће ово искушење проћи и да ће канонска Украјинска православна Црква, на чијем челу је Блажењејши Митрополит Онуфрије, остати на свом мјесту.