Jul 2020 Pronadjena Kapija Sa Crkvista U Martinovicima 1

Отац Бојан Радуновић: “Капија украдена са цркве у Мартиновићима пронађена у ријеци“

Име: 28. 07. 2020. OTAC BOJAN RADUNOVIC; Опис: Капија украдена са цркве у Мартиновићима пронађена у ријеци Тип: audio/mpeg

Капија са црквишта Светог Василија Острошког у Мартиновићима код Гусиња, која је на Павловдан украдена, извађена је јуче из оближње ријеке гдје је недавно пронашао мјештанин оближњег села који је о томе обавијестио полицију и надлежног свештеника Бојана Радуновића.

Отац Бојан Радуновић је овим поводом за Радио “Светигору“ казао да је полиција неколико дана радила увиђај, након чега су добили дозволу да узму капију.

Отац Бојан РадуновићПокушали смо да извадимо капију из ријеке, што није било могуће без опреме. Када смо дошли поново, са потребном опремом, капија није била на истом мјесту, већ неких 40-ак метара узводно. Претпостављам да, када су видјели да смо пронашли капију, нашим комшијама Албанцима није било тешко да силазе у ријеку и вуку капију тешку 300 килограма узводно само да би нам наудили, макар и на такав начин. Успјели смо да извадимо капију, офарбаћемо је и поново поставити. Очекујемо да ће полиција одржати своје обећање, ако уопште има утицаја, да то ријеши са сеоским вођом, како би заштитила црквену имовину. И ако не буде тако, и ако нам поново однесу капију ми ћемо, у славу Светог Василија, увијек подизати нову, и већу ако треба, како би заштитили своје имање и показали свима да не дамо своје светиње ни нашим комшијама Албанцима нити иком другом“- каже отац Бојан.

Подсјећамо да су острашћени Албанци 13. јула, на Павловдан, када се обиљежава Дан државности Црне Горе, брусилицама скинули и однијели недавно постављену капију које се непрестано налази на удару вандала, док Центар безбједности ништа није предузео да се томе стане на крај.

Отац Бојан Радуновић најавио је и обиљежавање 76. годишњице свирепог злочина над народом села Велике, гдје се на данашњи дан, 28. јула 1944. године догодио монструозан злочиначки подухват удружених снага злогласне нацистичке СС јединице “Принц Еуген”, потпомогнуте муслиманима из јединице “Скендербег” из сјевероисточних дијелова Црне Горе и Космета. Убијено је најмање 500 становника овог планинског села, међу којима је било118 дјеце млађе од 12 година.

Светом архијерејском литургијом коју ће у цркви Светих Кирика и Јулите у Велици служити Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, уз саслужење свештенства (придржавајући се мјера прописаних од стране НКТ) биће прослављени Велички и Горњеполимски новомученици и храмовна слава ове светиње“- казао је отац Бојан Радуновић “Светигори“.

Фото:  eparhija.me