Jul 2020 Pronadjena Kapija Sa Crkvista U Martinovicima 1

Otac Bojan Radunović: “Kapija ukradena sa crkve u Martinovićima pronađena u rijeci“

Ime: 28. 07. 2020. OTAC BOJAN RADUNOVIC; Opis: Kapija ukradena sa crkve u Martinovićima pronađena u rijeci Tip: audio/mpeg

Kapija sa crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog u Martinovićima kod Gusinja, koja je na Pavlovdan ukradena, izvađena je juče iz obližnje rijeke gdje je nedavno pronašao mještanin obližnjeg sela koji je o tome obavijestio policiju i nadležnog sveštenika Bojana Radunovića.

Otac Bojan Radunović je ovim povodom za Radio “Svetigoru“ kazao da je policija nekoliko dana radila uviđaj, nakon čega su dobili dozvolu da uzmu kapiju.

Otac Bojan RadunovićPokušali smo da izvadimo kapiju iz rijeke, što nije bilo moguće bez opreme. Kada smo došli ponovo, sa potrebnom opremom, kapija nije bila na istom mjestu, već nekih 40-ak metara uzvodno. Pretpostavljam da, kada su vidjeli da smo pronašli kapiju, našim komšijama Albancima nije bilo teško da silaze u rijeku i vuku kapiju tešku 300 kilograma uzvodno samo da bi nam naudili, makar i na takav način. Uspjeli smo da izvadimo kapiju, ofarbaćemo je i ponovo postaviti. Očekujemo da će policija održati svoje obećanje, ako uopšte ima uticaja, da to riješi sa seoskim vođom, kako bi zaštitila crkvenu imovinu. I ako ne bude tako, i ako nam ponovo odnesu kapiju mi ćemo, u slavu Svetog Vasilija, uvijek podizati novu, i veću ako treba, kako bi zaštitili svoje imanje i pokazali svima da ne damo svoje svetinje ni našim komšijama Albancima niti ikom drugom“- kaže otac Bojan.

Podsjećamo da su ostrašćeni Albanci 13. jula, na Pavlovdan, kada se obilježava Dan državnosti Crne Gore, brusilicama skinuli i odnijeli nedavno postavljenu kapiju koje se neprestano nalazi na udaru vandala, dok Centar bezbjednosti ništa nije preduzeo da se tome stane na kraj.

Otac Bojan Radunović najavio je i obilježavanje 76. godišnjice svirepog zločina nad narodom sela Velike, gdje se na današnji dan, 28. jula 1944. godine dogodio monstruozan zločinački poduhvat udruženih snaga zloglasne nacističke SS jedinice “Princ Eugen”, potpomognute muslimanima iz jedinice “Skenderbeg” iz sjeveroistočnih dijelova Crne Gore i Kosmeta. Ubijeno je najmanje 500 stanovnika ovog planinskog sela, među kojima je bilo118 djece mlađe od 12 godina.

Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u crkvi Svetih Kirika i Julite u Velici služiti Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, uz sasluženje sveštenstva (pridržavajući se mjera propisanih od strane NKT) biće proslavljeni Velički i Gornjepolimski novomučenici i hramovna slava ove svetinje“- kazao je otac Bojan Radunović “Svetigori“.

Foto:  eparhija.me