Viber Image 2024 07 07 13 35 09 907

Госпођа Зорица Алексић из Никшића одликована златним Орденом Свете мајке Анастасије српске

У петак 5. јула 2024. године на празник када прослављамо спомен на Светог свештеномученика Јевсевија, госпођа Зорица Алексић из Никшића одликована је златним Орденом Свете мајке Анастасије српске.

Госпођи Зорици Алексић, златни орден Свете мајке Анастасије, које је највеће одликовање Фондације „Дајана Пауновић“, уручен је у крипти Храма Светога Саве у Београду.

Viber Image 2024 07 07 13 35 17 349У име Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, свечаној додјели ордена Свете мајке Анастасије вишедетним породицама са простора Србије, Републике Српске и Црне Горе, присуствовао је Његово преосвештество Епископ топлички г. Петар, викар Његове светости.

Поред Епископа Петра присуствовало је свештенство и представници политичког и културног јавног живота и предсједник Владе Републике Србије Милош Вучевић, предсједница Покрајинске владе Војводине Маја Гојковић, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон.

Viber Image 2024 07 07 18 03 51 218Епископ Петар је обраћајући се присутнима пренио благослов Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и истакао значај мајчинства где је као за пример говорио о Пресветој Богородици. Такође, пожелио је да нам свима Света Анастасија, мајка Светог Саве, буде пример и заштитница.

Свечаност је увеличало појање Дјечијег хора „Славујчићи“ при Храму Светог Саве под руководством Сестара Гобовић који је изводио духовну и традиционалну музику.

Фондација Дајана Пауновић трећу годину за редом додјељује орден, као и финансијску подршку за мајке које су родиле троје и више дјеце. Тежња ове Фондације јесте да пружи заслужено друштвено признање за њихов несебични допринос и да овај свечани чин постане традиција која ће развијати и ширити свијест о важности породице.

Viber Image 2024 07 07 13 35 16 594Овај орден који фондација додјељује уз покровитељство и сарадњу са Српском православном црквом и Владом Републике Србије, уручује се женама и мајкама са троје и више дјеце које су на тај начин дале свој немјерљив лични допринос побољшању и промјени демографских трендова који представљају највећу пријетњу опстанку српског народа, те које су својим животним прегалаштвом доприњеле чувању и јачању црквеног живота и националног бића. Тежња ове Фондације јесте да пружи заслужено друштвено признање за њихов несебични допринос и да овај свечани чин постане традиција која ће развијати и ширити свијест о важности породице.

Ове године фондација је додијелила шест златних ордена мајкама из централне Србије, Београда, Републике Српске, АП Војводине, АП Косова и Метохије и Црне Горе.

Честитамо госпођи Зорици Алексић, на додјељеном признању златног ордена Свете мајке Анастасије, са молитвеним жељама да њу и њену фамилију прате молитве Свете Анастасије, оне која је родила највећег српског сина и светитеља, Светог Саву равноапостолног, на многаја и благаја љета.

Александар Вујовић,
прoфесор Цетињске богословије