Vjernici Brane Svetinje Niksic

Агора IX

У емисији причамо о философији, хришћанству те појавама у савременом друштву са доцентом др Душаном Крцуновићем, професором на Филозофском факултету у Никшићу гдје предаје Философску антропологију и Модерну онтологију и вјежбе из Античке философије.

На Агори градимо мали азбучник духовне културе и животно важних савремених феномена. Актуелне друштвене околности нам намећу појам којим ћемо се бавити, а то је Оикос (οἶκος) – Дом.

Како су овај феномен објашњавали философи, како хришћански мислиоци, а како данас породицу доживљавамо у савременом потрошачком друштву? И да ли је данас „породица домаћа Црква“? Да ли нас вријеме у коме живимо све више приморава на индивидуализам и обескоријењивање и отргнуће од традиционалног контекста коме припадамо, и просто нас удаљава од куће, па нам је глобално село постало ближе од нашег у коме смо се родили, космополис ближи од полиса у коме живимо, а Европа као породица народа ближа од оне наше основне породичне заједнице којој припадамо?

Блез Паскал философ, математичар, хришћански мислилац је записао: „Сва несрећа код људи долази отуда што не умију да смиром сједе у соби“, па би овај цитат могао бити у складу са слоганом који нам тешко пада ових дана „Остани дома“.

Да ли се тренутна ситуација у којој се нашао цијели свијет погођен корона вирусом , може ријешити без божанске интервенције?