Академија посвећена јасеновачким мученицима

Академија посвећена јасеновачким мученицима – Јасеновац, неиспричана прича

НВО СПОНА и Црквена општина Топаљско староградска организовали су вечерас у конгресној сали Института „Др Симо Милошевић“ академију посвећену јасеновачким мученицима. Учествовали су црквени хор Свети Сава, Дјечији хор Цвркутићи, полазници рецитаторске школе при цркви Светог Спаса на Топлој и пјесникиња Теодора Ковач.

Приче су ту да се причањем не дају заборавити, а прича о Јасеновцу је велика, мученичка, неиспричана српска прича о онима од којих смо потекли, казао је у бесједи протојереј ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски.

– Свети оци нас уче да је свака кап мученичке крви сјеме за новог хришћанина и сви који сте ту сте поникли из тог сјемена, то никада не смијемо заборавити. Из крви Христове је поникла Црква Божија.

Како је казао, Јасеновац је тема о којој није причано нити учено у школама.

– Постоје лекције о Другом свјетском рату, о страдању, чуло се за Јасеновац али је прва асоцијација споменик Камени цвијет. А шта почива под њим, о томе нам нико није причао. Под њим је цвијет српског народа, најбољи синови и кћери, дјеца, нерођена дјеца… Ту почивају и Јевреји и Роми и сви они који су страдали са српским народом. Зато је Јасеновац велика тема о којој се говорило и говориће се, казао је отац Јовановић.

Ћутање и заборав су погрешан пут, казао је отац Јовановић и нема нира ни на небу ни на земљи док се живи не измире са мртвима.

– Ми хришћани, и у вољи и у невољи, морамо да свједочимо Христа. Важно је да причамо о страдању јер ћутање неће никога навести на покајање, а онда ћемо заборавити на наше свете мученике. Као хришћани смо дужни да подстакнемо џелата да се покаје. Кад причамо о жртвама не чинимо то да бисмо некога осуђивали, него причамо из љубави према жртвама и да оне људе и народе које су чинили зло подстакнемо да чине добро. Једино ако се покајемо, и живи и мртви ће наћи мир.

Ако народ памти то не значи да злопамти, додао је у бесједи отац Јовановић, већ се кроз хришћанску љубав сјећа сјемена из којег је поникао.

Он је захвалио омладини НВО СПОНА што је Трећи васкршњи турнир посвећен јасеновачким мученицима и што је одличан одзив братстава из цијеле Црне Горе и Епархије захумско херцеговачке и приморске.

– Кад се браћа сретну онда треба да се прича као некада уз огњиште о правим темама – о истини, о љубави, васкрсењу и покајању, казао је отац Јовановић.

У има Братства православне омладине ЦГ Иван Булатовић захвалио се „Спони“, архијерејском намјесништву и Црквеној општини херцегновској као и локалној управи на организацији турнира.

– Захваљујем се што нас сабирају, што нас окупљају, а ово је једна од главних манифестација  у којој учествују сва братства која су дио православне омладине ЦГ тако да је ово прилика да саборујемо јер сабор је оно што је суштина наше вјере и цркве. Али не само обичан сабор него увијек са смислом. Тако и ове године имамо за тему Јасеновац, жижну тачку историје 20. вијека. Напша омладина треба да се напаја са тог извора и да одатле црпи снагу за свој рад, казао је  Булатовић.

Академији су присуствовали и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, секретар за економски развој, туризам и инвестиције Ненад Витомировић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић.

Извор:  РТХН – Радио Телевизија Херцег Нови