Akademija posvećena jasenovačkim mučenicima

Akademija posvećena jasenovačkim mučenicima – Jasenovac, neispričana priča

NVO SPONA i Crkvena opština Topaljsko starogradska organizovali su večeras u kongresnoj sali Instituta „Dr Simo Milošević“ akademiju posvećenu jasenovačkim mučenicima. Učestvovali su crkveni hor Sveti Sava, Dječiji hor Cvrkutići, polaznici recitatorske škole pri crkvi Svetog Spasa na Toploj i pjesnikinja Teodora Kovač.

Priče su tu da se pričanjem ne daju zaboraviti, a priča o Jasenovcu je velika, mučenička, neispričana srpska priča o onima od kojih smo potekli, kazao je u besjedi protojerej stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik hercegnovski.

– Sveti oci nas uče da je svaka kap mučeničke krvi sjeme za novog hrišćanina i svi koji ste tu ste ponikli iz tog sjemena, to nikada ne smijemo zaboraviti. Iz krvi Hristove je ponikla Crkva Božija.

Kako je kazao, Jasenovac je tema o kojoj nije pričano niti učeno u školama.

– Postoje lekcije o Drugom svjetskom ratu, o stradanju, čulo se za Jasenovac ali je prva asocijacija spomenik Kameni cvijet. A šta počiva pod njim, o tome nam niko nije pričao. Pod njim je cvijet srpskog naroda, najbolji sinovi i kćeri, djeca, nerođena djeca… Tu počivaju i Jevreji i Romi i svi oni koji su stradali sa srpskim narodom. Zato je Jasenovac velika tema o kojoj se govorilo i govoriće se, kazao je otac Jovanović.

Ćutanje i zaborav su pogrešan put, kazao je otac Jovanović i nema nira ni na nebu ni na zemlji dok se živi ne izmire sa mrtvima.

– Mi hrišćani, i u volji i u nevolji, moramo da svjedočimo Hrista. Važno je da pričamo o stradanju jer ćutanje neće nikoga navesti na pokajanje, a onda ćemo zaboraviti na naše svete mučenike. Kao hrišćani smo dužni da podstaknemo dželata da se pokaje. Kad pričamo o žrtvama ne činimo to da bismo nekoga osuđivali, nego pričamo iz ljubavi prema žrtvama i da one ljude i narode koje su činili zlo podstaknemo da čine dobro. Jedino ako se pokajemo, i živi i mrtvi će naći mir.

Ako narod pamti to ne znači da zlopamti, dodao je u besjedi otac Jovanović, već se kroz hrišćansku ljubav sjeća sjemena iz kojeg je ponikao.

On je zahvalio omladini NVO SPONA što je Treći vaskršnji turnir posvećen jasenovačkim mučenicima i što je odličan odziv bratstava iz cijele Crne Gore i Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske.

– Kad se braća sretnu onda treba da se priča kao nekada uz ognjište o pravim temama – o istini, o ljubavi, vaskrsenju i pokajanju, kazao je otac Jovanović.

U ima Bratstva pravoslavne omladine CG Ivan Bulatović zahvalio se „Sponi“, arhijerejskom namjesništvu i Crkvenoj opštini hercegnovskoj kao i lokalnoj upravi na organizaciji turnira.

– Zahvaljujem se što nas sabiraju, što nas okupljaju, a ovo je jedna od glavnih manifestacija  u kojoj učestvuju sva bratstva koja su dio pravoslavne omladine CG tako da je ovo prilika da saborujemo jer sabor je ono što je suština naše vjere i crkve. Ali ne samo običan sabor nego uvijek sa smislom. Tako i ove godine imamo za temu Jasenovac, žižnu tačku istorije 20. vijeka. Napša omladina treba da se napaja sa tog izvora i da odatle crpi snagu za svoj rad, kazao je  Bulatović.

Akademiji su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, sekretar za ekonomski razvoj, turizam i investicije Nenad Vitomirović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković.

Izvor:  RTHN – Radio Televizija Herceg Novi