Novica Djuric

Književnik Novica Đurić

Akademik Ščeglov: Novica Đurić u Rusiji ličnost nespornih zasluga

Ime: 220.06.2018 Vece Novice Djurica; Opis: "220.06.2018_Vece Novice Djurica". Tip: audio/mpeg

Književniku Novici Đuriću, predsjedniku Udruženja književnika Crne Gore sinoć, 21. juna svečano je uručeno visoko priznanje Ruska zemlja – Rusija pravoslavna u okviru tribine Riječ koja je tim povodom upriličena  u Duhovnom centru Simeon Mirotočivi na Nemanjinoj obali u Podgorici.

Svečanosti su prisustvovali Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Njegovo preosveštenstvo novoizabrani Episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički Kirilo, ambasador i konzul Republike Srbije, Zoran Bingulac i Zoran Dočinović.

Prisutne je ispred Udruženja književnika pozdravila urednica Tribine, Milica Kralj koja je istakla da kao i svaki ovdašnji pjesnik koji je hodio pjesničkim tragom Svetoga Save, Njegoša, Stefana Mitrova Ljubiše, Puškina, Ljermontova, Ahmetova, Dostojevskog i mnogih drugih, tako i današnji pjesnici Rusiju i ruske pjesnike smatraju najrođenijim rodom.

Istakla je da zlatonosni zraci ove nagrade koja je dodijeljena Đuriću, ne obasjavaju samo njega već se razastiru dalje i dotiču svakoga iz ove najstarije književne organizacije u Crnoj Gori.

„Medalja Ruska zemlja – Rusija pravoslavna čini čast i samom laureatuali i našoj zajedničkoj skupnoj ćiriličnoj knjizi, našem slovu, našoj jedinstvenoj vjeri u snagu i moć pjesničke riječi“, kazala je Milica Kralj i podsjetila na plodno Đurićevo književna djelo za koje je više puta bio nagrađivan.

Nagradu koja dolazi iz dalekog Sibira, iz Krasnojarska, laureatu je uručio akademik Sergej Ščeglov, književnik, književni kritičar i prevodilac.

On je kazao da više od 3 decenija u tom gradu postoji kulturna ustanova Krasnojarskoje voskrsenijekoja organizuje skupove među kojima su i Dani kulture i duhovnosti Srbije i Crne Gore.

„Na našu sreću 2005. godine glavni učesnik tog skupa bio je Mitropolit Amfilohije a gost prvog skupa  „Slovenska duša“ književnik, pjesnik i novinar Novica Đurić. Sve to nije slučajno jer vladika Amfilohije je još prije 13 godina u Krasnojarskoj blagoslovio stvaranje opšteslovenskog simpozijuma posvećenog Svetim Ćirilu i Metodiju, jer mi jesmo crkva Ćirila i Metodija. Među slovenskim narodima, pjesnik Novica Đurić je ličnost nespornih zasluga i pisac o čijem se djelu u Rusiji govori sa poštovanjem. U najznačajnijoj Ruskoj antologiji južnoslovenskog pjesništva 20. vijeka je pjesma Novice Đurića koja se zove Rusija“ , rekao je Ščeglov i dodao:  „Veliki ruski književni kritičar i predsjednik Međunarodne književne nagrade Zlatno pero Rusije Svetlana Savicka je napisala da bez pjesme Novice Đurića Rusija nema budućnosti niti u Rusiji niti igjde. Ona izaziva nadahnuće i nadu za spas jer kad čitaš ovu pjesmu uvijek osjećaš i razumeš da jedan narod može čak izgubiti bitku, ali ne može izgubiti svoju tradiciju, svoje pravo na postojanje koje je ljudima dao samo Bog.“

Uručujući nagradu akademik Ščeglov je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da nagradu „Ruska zemlja – Rusija pravoslavna“  uruči čovjeku koji cio život korača, leti duhovnim stazama Ćirila i Metodija- prosvetilja slovenskih naroda.

Dobitnik Novica Đurić zahvaljujući se na ovom prestižnom priznanju, kazao je da je ovo književno veče prilika da kaže slovo zahvalnosti ruskim piscima jer je ovo šesta nagrada koju dobija iz Rusije. Istakao je da su sva ta priznanja stizala od znamenitih ljudi i adresa.

“ Da je ova sada Crna Gora, ona Njegoševa, njena bi priznanja poodovano bila među nagradama koje sam dobio proteklih decenija. Ova nagrada Ruska zemlja – Rusija pravoslavna koju dodjeljuje Međunarodni skup Slovenska duša za mene ima posebnu važnost i emotivno i svakom drugom smislu, jer je posvećena 150 godina od rođenja poslednjeg ruskog cara – mučenika Nikolaja Romanova s kojim smo vaskrsli kao veliki narod i zahvaljujući njemu opstali kao narod i naša vjera, i 100 godina od ubistva carske porodice, jer pod rednim brojem 18 kad dobijate priznanje sa takvoga skupa i tim povodom onda je to priznanje koje vas obavezuje da cijelog života i vi budete tako ponosni bez obzira na žrtvu“, kazao je Đurić na svečanoj dodeli ovog značajnog ruskog priznanja.

Književno veče je kazivanjima poezije Novice Đurića uveličao i Dragan Alorić, urednik Srpskog radija i Danica Crnogorčević, etnopojac.

U obrazloženju ova prestižne nagrade koja je Đuriću dodijeljena pod rednim brojem 18, se navodi da su nagrade nakon Međunarodnog skupa Slovenska duša dodijeljene „ljudima u svijetu koji se bave doprinosom opšteslovenske kulture, istorije, književnosti, umetnosti i tako dalje. Mitropolit Pantelejmon kao Predsjednik Skupa Slovenska duša i Odbor su odlučili da medalja Ruska Zemlja – Rusija Pravoslavna mora biti uručena Novici Đuriću za izuzetan doprinos međuslovenskim odnosima“.