Novica Djuric

Књижевник Новица Ђурић

Академик Шчеглов: Новица Ђурић у Русији личност неспорних заслуга

Име: 220.06.2018 Vece Novice Djurica; Опис: "220.06.2018_Vece Novice Djurica". Тип: audio/mpeg

Књижевнику Новици Ђурићу, предсједнику Удружења књижевника Црне Горе синоћ, 21. јуна свечано је уручено високо признање Руска земља – Русија православна у оквиру трибине Ријеч која је тим поводом уприличена  у Духовном центру Симеон Мироточиви на Немањиној обали у Подгорици.

Свечаности су присуствовали Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Његово преосвештенство новоизабрани Епископ буеносајрески и централно-јужноамерички Кирило, амбасадор и конзул Републике Србије, Зоран Бингулац и Зоран Дочиновић.

Присутне је испред Удружења књижевника поздравила уредница Трибине, Милица Краљ која је истакла да као и сваки овдашњи пјесник који је ходио пјесничким трагом Светога Саве, Његоша, Стефана Митрова Љубише, Пушкина, Љермонтова, Ахметова, Достојевског и многих других, тако и данашњи пјесници Русију и руске пјеснике сматрају најрођенијим родом.

Истакла је да златоносни зраци ове награде која је додијељена Ђурићу, не обасјавају само њега већ се разастиру даље и дотичу свакога из ове најстарије књижевне организације у Црној Гори.

„Медаља Руска земља – Русија православна чини част и самом лауреатуали и нашој заједничкој скупној ћириличној књизи, нашем слову, нашој јединственој вјери у снагу и моћ пјесничке ријечи“, казала је Милица Краљ и подсјетила на плодно Ђурићево књижевна дјело за које је више пута био награђиван.

Награду која долази из далеког Сибира, из Краснојарска, лауреату је уручио академик Сергеј Шчеглов, књижевник, књижевни критичар и преводилац.

Он је казао да више од 3 деценија у том граду постоји културна установа Краснојарскоје воскрсенијекоја организује скупове међу којима су и Дани културе и духовности Србије и Црне Горе.

„На нашу срећу 2005. године главни учесник тог скупа био је Митрополит Амфилохије а гост првог скупа  „Словенска душа“ књижевник, пјесник и новинар Новица Ђурић. Све то није случајно јер владика Амфилохије је још прије 13 година у Краснојарској благословио стварање општесловенског симпозијума посвећеног Светим Ћирилу и Методију, јер ми јесмо црква Ћирила и Методија. Међу словенским народима, пјесник Новица Ђурић је личност неспорних заслуга и писац о чијем се дјелу у Русији говори са поштовањем. У најзначајнијој Руској антологији јужнословенског пјесништва 20. вијека је пјесма Новице Ђурића која се зове Русија“ , рекао је Шчеглов и додао:  „Велики руски књижевни критичар и предсједник Међународне књижевне награде Златно перо Русије Светлана Савицка је написала да без пјесме Новице Ђурића Русија нема будућности нити у Русији нити игјде. Она изазива надахнуће и наду за спас јер кад читаш ову пјесму увијек осјећаш и разумеш да један народ може чак изгубити битку, али не може изгубити своју традицију, своје право на постојање које је људима дао само Бог.“

Уручујући награду академик Шчеглов је рекао да му је велика част и задовољство да награду „Руска земља – Русија православна“  уручи човјеку који цио живот корача, лети духовним стазама Ћирила и Методија- просветиља словенских народа.

Добитник Новица Ђурић захваљујући се на овом престижном признању, казао је да је ово књижевно вече прилика да каже слово захвалности руским писцима јер је ово шеста награда коју добија из Русије. Истакао је да су сва та признања стизала од знаменитих људи и адреса.

“ Да је ова сада Црна Гора, она Његошева, њена би признања поодовано била међу наградама које сам добио протеклих деценија. Ова награда Руска земља – Русија православна коју додјељује Међународни скуп Словенска душа за мене има посебну важност и емотивно и сваком другом смислу, јер је посвећена 150 година од рођења последњег руског цара – мученика Николаја Романова с којим смо васкрсли као велики народ и захваљујући њему опстали као народ и наша вјера, и 100 година од убиства царске породице, јер под редним бројем 18 кад добијате признање са таквога скупа и тим поводом онда је то признање које вас обавезује да цијелог живота и ви будете тако поносни без обзира на жртву“, казао је Ђурић на свечаној додели овог значајног руског признања.

Књижевно вече је казивањима поезије Новице Ђурића увеличао и Драган Алорић, уредник Српског радија и Даница Црногорчевић, етнопојац.

У образложењу ова престижне награде која је Ђурићу додијељена под редним бројем 18, се наводи да су награде након Међународног скупа Словенска душа додијељене „људима у свијету који се баве доприносом општесловенске културе, историје, књижевности, уметности и тако даље. Митрополит Пантелејмон као Предсједник Скупа Словенска душа и Одбор су одлучили да медаља Руска Земља – Русија Православна мора бити уручена Новици Ђурићу за изузетан допринос међусловенским односима“.