Албанској православној цркви враћене мошти Светог Јована Владимира

Албанској православној цркви враћене мошти Светог Јована Владимира

Послије молитве која је служена у саборном манастирском храму обављено је потписивање протокола између Министарства културе и Митрополије Елбасана о повратку ове светиње Цркви од стране Државе

Мошти Светог Јована Владимира, краља зетског, које су биле одузете од стране албанске државе и налазиле се у Државном историјском музеју у Тирани, враћене су Цркви.

Његово високопреосвештенство г. Антоније, Митрополит Елбасана, дочекао је 12. 4. 2021. свете мошти Св. Јована Владимира у манастиру посвећеном овом светитељу српског поријекла.

Због свог значаја, манастир Св. Јована Владимира је духовни центар православља у Албанији, али и шире, јер га посјећују православни из Црне Горе, Србије, Северне Македоније и Грчке.

Свете мошти је Митрополиту Антонију предала лично министарка културе Албаније Елва Маргарити, заједно са директором Државног историјског музеја Албаније Доријаном Коцијем. Догађају је присуствовао и предсједник Владе Албаније г. Еди Рама.

Послије молитве служене у саборном манастирском храму обављено је потписивање протокола између Министарства културе и Митрополије Елбасана о повратку ове светиње Цркви од стране Државе.

Извор: ИН4С

Фото: Албанска православна црква- Фејсбук

Вашој пажњи препоручујемо текст „СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР МЕЂУ НАМА У СВОМ ЗЕМАЉСКОМ И НЕБЕСКОМ ЖИВОТУ“ проте Јована Пламенца који можете прочитати на линку: православие.ру