Albanskoj pravoslavnoj crkvi vraćene mošti Svetog Jovana Vladimira

Albanskoj pravoslavnoj crkvi vraćene mošti Svetog Jovana Vladimira

Poslije molitve koja je služena u sabornom manastirskom hramu obavljeno je potpisivanje protokola između Ministarstva kulture i Mitropolije Elbasana o povratku ove svetinje Crkvi od strane Države

Mošti Svetog Jovana Vladimira, kralja zetskog, koje su bile oduzete od strane albanske države i nalazile se u Državnom istorijskom muzeju u Tirani, vraćene su Crkvi.

Njegovo visokopreosveštenstvo g. Antonije, Mitropolit Elbasana, dočekao je 12. 4. 2021. svete mošti Sv. Jovana Vladimira u manastiru posvećenom ovom svetitelju srpskog porijekla.

Zbog svog značaja, manastir Sv. Jovana Vladimira je duhovni centar pravoslavlja u Albaniji, ali i šire, jer ga posjećuju pravoslavni iz Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Svete mošti je Mitropolitu Antoniju predala lično ministarka kulture Albanije Elva Margariti, zajedno sa direktorom Državnog istorijskog muzeja Albanije Dorijanom Kocijem. Događaju je prisustvovao i predsjednik Vlade Albanije g. Edi Rama.

Poslije molitve služene u sabornom manastirskom hramu obavljeno je potpisivanje protokola između Ministarstva kulture i Mitropolije Elbasana o povratku ove svetinje Crkvi od strane Države.

Izvor: IN4S

Foto: Albanska pravoslavna crkva- Fejsbuk

Vašoj pažnji preporučujemo tekst „SVETI JOVAN VLADIMIR MEĐU NAMA U SVOM ZEMALJSKOM I NEBESKOM ŽIVOTU“ prote Jovana Plamenca koji možete pročitati na linku: pravoslavie.ru