Ikona

Majke hrišćanke: Anastasija Ana Jovanović, majka Svetog Vasilija Ostroškog

Ime: Majke hriscanke -Anastasija Jovanovic-Sveti Vasilije; Opis: Anastasija Ana Jovanović, majka Svetog Vasilija Ostroškog Tip: audio/mpeg

Na mestu gde je Sveti Vasilije načinio prve korake svog ovozemaljskog života, sada se nalazi prelepa crkva, a pored nje divovska košćela, za koju se kaže da je nikla onoga dana kada su Jovanovići dobili sina, Stojana.

Stoji stara košćela i prkosi vremenu i nevremenu. Stoji i pamti: Kako je majka rodila sina…Kako ga je molitvom napajala i ljubavlju hranila…Kako ga je sa žalom i zebnjom u srcu, ispratila u Zavalski manastir, i dalje…dalje…u zagrljaj JEDINOME BOGU!

Olivera Balaban, Majke hrišćanke


 

I pored činjenice da se malo zna o detaljima iz života Ane Jovanović, njena ličnost nije zaboravljena u knjizi večnoga života, osobito jer se radi o pobožnoj majci koja je rodila, odgajila i na službu Bogu predala, svog sina jedinca, malenog po uzrastu, ali velikog po mudrosti i spremnosti na svecelo služenje Bogu. Ana Jovanović je sebe upisala ne samo u večnu knjigu, već u knjigu svih srdaca koja neprestano uznose molitve svetom Vasiliju Ostroškom, moleći njegovo posredništvo i zastupništvo pred Gospodom.

Svetlost predivne i blagoslovene radosti ogrejala je Anu na dan kada je rodila svoga sina, 28. decembra 1610. godine u Mrkonjićima u Popovom Polju. Bila je to pobožna, tiha, molitvena, i trudoljubiva majka hrišćanka, majka koja se vascelim svojim bićem trudila da čestiti dom Jovanovića ne poklekne pred brojnim iskušenjima (ponajviše pod iskušenjem siromaštva), već da sva iskušenja pobeđuju čestitošću, trudom i pobožnim životom, čineći tako da njihov dom postane Crkva u malom. Prvu školu pobožnosti maleni Stojan naučio je upravo u toplom i ljubavlju ispunjenom okrilju svoje majke, koja ga je naučila molitvenom pravilu i osnovnim hrišćanskim vrlinama. Njena majčinska ljubav i usrdna molitva za svoje čedo bila je toliko jaka da je Stojan već u dečjem uzrastu bio primer čestitosti i pobožnosti, ne samo i njihovom skromnom domu, već i celom popovopoljskom kraju.

I pored ovog preteškog životnog krsta, Ana je Bogu blagodarila na svakom novom danu, uznosila je ona blagodarnost Bogu jer je imala u umu i u srcu reči apostola Pavla koji veli: Sve mogu u Hristu Isusu koji mi moć daje! Ove reči Ana je aktualizovala u svom životu, jer nije bilo životne prepreke i teškoće koju ona nije prevazilazila, upravo polažući nadu na Gospoda.


 

Darovi Svetog Jovana Vladimira: Majci Svetog Vasilija

Pjevačka grupa “Darovi Svetog Jovana Vladimira” iz Bara, snimila je novu pjesmu u čast Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, pod nazivom “Majci Svetog Vasilija”.

 

Majci Svetog Vasilija

 

Nad kolijevkom mati bdije,
Čedo njeno sankom spije.
Bogolika, srcem čista,
Iz oka joj suza blista.

 

Blagodarnost Bogu diže,
Prozbe Hristu šapat niže,
Molitva joj Višnjem gredi,
Ko grlica Nebu gledi.

 

Zakriljuje čedo milo,
Skutom svojim kao svilom,
Kako samo mati znade,
Darom koji Gospod dade.

 

Povjerenje Bogu pruža,
Duša njena rajska ruža.
U nutrini tajnu svila,
Duhom joj se projavila:

 

Dijete tvoje Bogu drago,
Srpskom rodu biće blago,
Iz pećine da ga grije
Suncem Pravde koje mije.

 

Roj naroda kao zvijezde,
Isposnici će da jezde,
Da bol, rane, tuge blaže,
Raslabljenu dušu snaže.

 

Kod tvog sina najmilija,
Ostroškoga Vasilija,
Blagodat će kišu liti,
Grijehe sviju suzom miti.

 

Svetih majki sveta đeca,
Bog ti dade živog Sveca,
Ti ga uči svojim žićem,
S Hristom biti cijelim bićem.

 

Doće vrijeme kad ćeš i ti,
Svjetlost svijetu objaviti,
Zamirisat kao ruža,
Mirom što se rodu pruža.

 

Bezđetne će tebi doći,
U po dana, u po noći,
Iskat čedo, mati sveca,
Da od Boga dođu đeca.

 

Ona će ti, mati, splesti
Kite bijela cvijeća poljskog,
Da zahvale Darodavcu,
Rod su zrna evanđelskog.

 

Na Blagovijesti, a o Saboru Svetog Arhangela Gavrila 2022.
Jelena Vujinović Fokas