Arandjelovdan Molitveno Proslavljen U Podgorickom Sabornom Hramu

Аранђеловдан молитвено прослављен у подгоричком Саборном храму

Име: 21.11.2021- Otac Dalibor Besjeda-Arandjelovdan; Опис: Аранђеловдан молитвено прослављен у подгоричком Саборном храму Тип: audio/mpeg

У недјељу 22. по Педесетници, на празник када наша Света Црква прославља Светог Архангела Михаила, на Аранђеловдан, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Проти Далибору је саслуживало свештенство Саборног храма: протојереји Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, јереј Велимир Бугарин, као и протођакон Владимир Јарамаз.

Напослијетку, пред Свету Тајну Причешћа, празничним словом обратио се началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Прота Далибор је у уводном дијелу свог обраћања подсјетио да је Господ дошао у овај свијет ради нашега спасења и избављења од смрти, ђавола и гријеха:

,,Господ је дошао у овај свијет, узео нашу природу на себе ради нас, ради нашега спасења и избављења од гријеха, смрти и ђавола. Господ нам је даровао живот вјечни, још овдје у овом животу, можемо задобити и спознати Царство Небеско и спознати Бога, самим тим промијенити наш начин живота који је уподобљен палој природи, а који треба да се уподобљава Христу”.

У наставку он се осврнуо на контекст и суштину јеванђелске приче која нам говори о убогом Лазару и богаташу, који није показивао ни љубав ни бригу за ближњег:

,,Из ове је јеванђелске приче о убогом Лазару и богаташу, видимо да је богаташ након упокојења завршио у паклу, а сиромах Лазар у наручју праоца Аврама. Зашто је то тако?  Јасно видимо из јеванђелске приче да није то што је просто посједовао богатство њега довело у пакао, већ су га осудили његова отврдњелост срца, неосјетљивост за ближњег, небрига за онога до њега. Лазар је пак живио у одбачености и сиромаштву али није похулио на Бога, са трпљењем је носио крст свој, а Господ је наградио његову тврду вјеру”.

Прота Далибор је указао и на оно благословено имање богатства, када га у ствари човјек чини таквим правилном употребом на корист оних најпотребитијих:

,,Међутим, какав би ми живот изабрали гледајући ова два човјека о којима нам свједочи ова јеванђелска прича? Да ли би изабрали сами по себи сиромаштво? Вјерујем да би већина од нас изабрала богатство. Међутим, треба знати да уколико човјек своје богатство које му је  Господ даровао на управљање заиста уз правилно расуђивање подијели, дијели и помаже, брине о ближњем, што је насупрот среброљубивости, онда ће то богатство бити на спасење свих”.

,,Такође, уколико смо сиромашнији, не треба роптати, нити срдити на Господа Бога ради таквог крста којо носимо овдје за живота. Нипошто! Ова прича јасно показује, да треба имати поверења у Бога, славити Бога, бити благодаран на ономе што имамо, будући да нам Господ све дарује на нашу корист, све нама на спасење из своје неизмјерне љубави према нама”- бесједио је он.

У другом дијелу пастирског слова, прота Далибор се осврнуо на само прослављање ангелских сила небеских током новембра мјесеца:

,,Из исте те безобалне љубави Божије, створене су и ангелске силе које данас прослављамо. Но, зашто их баш славимо у овом мјесецу?
Славимо их зато што по предању наше Свете Цркве у марту мјесецу је створен овај земаљски свијет. А пошто је од мјесеца марта, до новембра тачно девет мјесеци, то симболички представља девет ангелских чинова”.

Он је нагласио да постоји девет анђеоских чинова, те да сваки од њих припада одређеној хијерархији као и то да посједује и врши одређену службу у славу Божију, посебно подвлачећи значај и улогу Светог Архистратига Михаила, који је војвода који началствује свим анђеоскоим силама:

,,Постоје разни ангелски чинови који имају своју хијерархију. Постоје виши, средњи и нижи чинови ангелски. Највећи чинови јесу: Херувими, Серафими и Престоли. У средње ангелске чинове спадају: Силе, Господства и Власти, док су најнижи чинови ангела: Началства, Архангели и Ангели. Сви они се називају једним именом: Ангели. Међутим, један ангео предстоји пред свима њима а то је Свети Архистратиг Михаило који је војвода који началствује свим анђеоским чиновима”.

,,Свети Архистратиг Михаило је окупио све анђеоске чинове и силе у моменту када се онај пали анђео одвојио од Бога и кренуо да вуче са собом у палост и остале анђеле. Његовим посредовањем многе је спасио од пада и са правом је Свети Архангел Михаило први борац против јереси који је исказао славу Свете Тројице, и Света Тројица, Бог, је тај који је даровао сви силу и моћ Светом Архангелу Михаилу” – подсјетио је прота Далибор.

Напослијетку, он је подсјетио да свако од нас по крштењу добија свог покровитеља, свог заштитиника анђела чувара, којег не требамо жалостити и вријеђати својим животом како посебно наводи отац Далибор, већ требамо узвратити на њихову љубав и молитву, љубављу и добротом:

,,Господ је дао службу анђелима да буду наши чувари и да се моле за нас. Свако од нас од момента крштења има свог анђела чувара који нас крили и чува. Зато требамо да пазимо да наш живот буде такав да никаквим гријехом не увриједимо анђеоске силе и да њихову љубав и молитву коју нам дарују, да на њу узвратимо љубављу и добротом” – поручио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Борис Мусић