Владика Кирило на Михољској Превлаци

Владика Кирило на Михољској Превлаци служио празнично бденије

Име: 20.11.2021-Vladika Kirilo-Prevlaka; Опис: Владика Кирило на Михољској Превлаци служио празнично бденије Тип: audio/mpeg

У навечерје манастирске славе Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г, Кирило служио је вечерас, уз саслужење манастирске братије, празнично бденије у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

У току бденија Владика је замонашио послушнике ове свете обитељи Лазара и Владимира, давши им монашка имена Гаврило и Василије.

У бесједи након богослужења Владика Кирило је рекао да је прва хришћанска заједница идеал сваке наше заједнице.

“Она је, заправо, изображење Царства небескога које чекамо и за које се и припремамо у овом нашем земаљском животу. Та хришћанска заједница се кроз вјекове обнављала и ишчезавала. Али, нарочито они који се старају да остваре тај идеал прве хришћанске заједнице свакако су монаси иманастири. Они се старају да имају једну душу, једно срце, једну мисао – да им све буде заједничко, и радост и туга, и сва имовина”, рекао је Епископ буеносајрески.

Казао је да је монаштво истинско умирање за овај свијет.

“Монаси су на земљи, али живе небом. Зато, ето, и дадосмо данас једно од имена, пошто је ово обитељ светоархангелска, нашем брату –  име Гаврило. Јер, анђелске силе, чији празник славимо, оне су идеал монашкога живота на земљи”, рекао је он.

Казао је да је човјек небоземно биће, састављено духа и тијела.

“Али дух, душа је оно што оживљује. Тијело не помаже ништа. И управо је грехопад човјека био у томе што је тијело почело да се креће, да жели да ради мимо воље Божје, мимо воље Духа. Ту грешку прамајке Еве је исправила Пресвета Богородица која је покорила своје тијело Духу и присилила га да ради по духовним законима и припремила себе за обиталиште славе Божје и за оваплоћене Сина Божијега, јединога истинитога Спаситеља свијета”, казао је Владика Кирило.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: јеромонах Сава Вукајловић