Освећење темеља цркве Светог апостола Луке у Лапчићима

Освећење темеља цркве Светог апостола Луке у Лапчићима

Име: 01. 03.2022- MITROPOLIT- BESJEDA- LAPCICI; Опис: Освећење темеља цркве Светог апостола Луке у Лапчићима Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је данас, 28. фебруара 2022. љета Господњег, освештао темеље цркве Светог апостола Луке у мјесту Лапчићи надомак Будве.

Након чина освећења, Митрополит је подсјетио да се, по причи мјештана, ово мјесто увијек у народу звало Црквена глкавица и гдје је била стара светиња о којој не знамо скоро ништа, али имамо темеље. “Прије пет-шест година један човјек је причао како је ноћу, док је возио на овој великој кривини, угледао необичну свјетлост на овоме мјесту. Касније када је овдје видио крст, видио је да је то то мјесто”, испричао је Митрополит и напоменуо да ништа није случајно и да је ово мјесто Бог изабрао да се подигне храм у славу Божију, да га подигнемо и осветимо, да се у њему сабирамо и освећујемо.

“Док смо читали ове молитве, призивали Божију милост и благодат да освети воду и камен темељац, призивали смо од Бога да излије милост на све који ће градити овај Свети храм, да их обдари здрављем, свим прегнућима, а понајвише међусобном слогом и љубављу, да бисмо, док градимо храм, изграђивали и сами себе, да бисмо изграђивали заједништво, љубав, да бисмо напредовали у вјери”, рекао је Владика и пожелио још једном да ова градња буде на здравље и спасење и на сваку радост онима који буду градили, као и онима који се својим прилозима буду уграђивали.

Митрополит је објаснио због чега се овај храм подиже баш Светом апостолу Луки: “Понајвише због тога што има предање да је у овим крајевима била црква Светога Луке, али не знамо тачно гдје је била, а Свети Лука се заједно прославља са Светим Петром Цетињским и његов празник је толико знаменит свуда по свијету, нарочито овдје код нас у Црној Гори, гдје су многи храмови њему посвећени и гдје многе породице славе Светог апостола и јеванђелиста Луку.”

“Хвала Богу, сабрали смо се вечерас овдје по овом вјетру и овој зими, али нам је топло око срца и у души осјећамо радост да дочекамо и тај дан да се саберемо у новоподигнутоме храму и да убрзо на њему заблиста златни крст и да сија на све четири стране свијета”, додао је Митрополит Јоаникије и изразио посебну радост због присуства великог броја дјеце и омладине, јер гдје дођу дјеца, дођу и анђели Божији са њима. “Па да анђели Божији руководе овом градњом и да укрепљују и раднике, и приложнике, и добротворе, и мајсторе, и зидаре, и украситеље овога Светога храма”, закључио је Владика, поздравивши и предсједника Општине Будва и предсједника Одбора за изградњу овог храма, господина Радоњића.

Митрополита Јоаникија и сабране, поздравио је у име Одбора за иградњу овог храма, предсједник ЦО Будва, Марко Бато Царевић, изразивши радост због овог благословеног догађаја и срдачно се захваливши се свима који су дошли.

Тијана Лекић