Aranđelovdan – slava manastira Miholjska Prevlaka

Aranđelovdan – slava manastira Miholjska Prevlaka, bogoslužio Vladika Kirilo

Ime: 21 11 2021 arandjelovdan vladika-Kirilo; Opis: Slava manastira Miholjska Prevlaka Tip: audio/mpeg

U manastiru Svetih arhangela na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta danas je toržestveno proslavljen Aranđelovdan – slava ove drevne hrišćanske svetinje.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i molitveno učešće mnogobrojnih vjernika.

Nakon Liturgije blagosiljan je slavski kolač.

U arhipastirskoj besjedi Vladika Kirilo je rekao da su mnogi sveti vidjeli anđele kako oni izgledaju.

“Presvetoj Djevi Bogorodici, kao što znate, javio se arhangel Gavrilo i blagovijestio joj rođenje Spasitelja svijeta i mnoga druga otkrivenja koja čitimamo u žitijama svetih. Ta žitija treba obavezno čitati i na njih se ugledati kako da nahranimo ubogog Lazara u nama, naš um, dušu – da joj damo hranu. Kao što se staramo svakodnevno da damo tijelu sve što mu je potrebno”, rekao je Vladika Kirilo.

Podsjetio je na riječi Svetog apostola Pavla staranje o tijelu ne pretvarajte u pohote.

“Naročito je pogubno, i ne smije se raditi jer pomračuje naš um, upotrebljavanje bilo kojih supstanci koje povređuju našu umnu suštinu, odnosno anđelsku suštinu u nama. To je prekomjerno upotrebljavanje alkohola, cigarete, a naročito narkotici”, upozorio je on.

Vladika je poručio da se molimo svom svetom anđelu čuvaru i Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu.

“Oni se neprestano za nas mole da. Molimo im se da nas nauče Hristovom putu spasenja, da nas nauče kako da svome umu, svojoj duši damo potrebnu hranu da bismo prevladali tjelesne želje koje nas vuku u propast”, rekao je Vladika Kirilo.

Vladika je rekao da su nam za to data dva puta.

“Prvi je put monaštva, koji su izabrali i naši novopostriženi monasi Vasilije i Gavrilo, a drugi je bračni put, koji je isto tako  blagosloven i blagočestiv. Danas imamo dosta mladih ljudi koji se niti žene niti udaju. Žive tao u nekom bezličnom stanju, neodređeno, ne znaju što će sa sobom. Tako se pada u depresiju”, kazao je Vladika Kirilo.

 Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jeromonah Sava Vukajlović