Патријарх Порфирије на слави Саборног храма

Патријарх Порфирије на слави Саборног храма

Име: 21 11 2021 arandjelovdan patrijarh; Опис: "21_11_2021_arandjelovdan_patrijarh". Тип: audio/mpeg

У Недељу 22. по Духовима, на дан када наша Света Црква прославља Сабор Светог Архангела Михаила, 21. новембра 2021. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Београду. Његовој Светости саслуживало је свештенство АЕМ и Руске православне цркве.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије је у својој беседи појаснио данашњу јеванђелску причу о богаташу и убогом Лазару, рекавши да ако површно сагледамо ову причу можемо помислити да ће сиромашан човек по сваку цену доживети радост Царства Небеског и бити помилован, а да свако ко је стекао и који је богат неће видети лица Божијег. „Христос није револуционар који мења економске и социјалне услове живота и поредак“, истакао је Патријарх Порфирије додајући да ће оном који се удуби у Јеванђеље бити јасно о чему ту Господ говори, биће му јасно на шта позива и на крају биће му јасна ова прича.

„Господ позива на унутарњи преображај, позива на љубав и у тој речи је све казано“. Од човекове слободе зависи какав однос он има према ономе што је стекао, навео је Патријарх, појашњавајући да „Господ позива на ту врсту преображаја, на унутрашњи препород, на однос према ономе што је стекао да у исто време буде свесан да је и то дар Божији.

Патријарх Порфирије је појаснио да је Лазар прослављен зато што иако је био сиромашан његово срце је изнутра било милостиво, „Није било испуњено ни завишћу ни осуђивањем, није било испуњено егоизмом у односу на овога који је имао“.

Осврнувши се на други одломак из Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије је нагласио да Господ подсећа на то да треба да слушамо Његове апостоле, јер ко слуша Његове апостоле слуша заправо саму реч Господњу. „Другим речима ко слуша Јеванђеље Христово које проповеда црква, тај је послушан Богу и тај нема потребе за неким спољашњим доказима, за чудима која понекад насилно производе погрешну веру код људи“, навео је Патријарх додајући да чуда делују најчешће на разум и на логику и онда ми на том рационалном нивоу прихватамо Бога.

„Јеванђеље нам није дато да га разумемо него да се ми кроз Јеванђеље, као огледало, као систем вредности преумимо и зато је важно да знамо шта је јеванђелски систем вредности“, поучио је Патријарх Порфирије.

Присутном верном народу Патријарх је поручио да нас Господ не позива на то да као циљ свог живота поставимо измену околности, мењање спољашњег света у којем живимо, него преумљење унутарњег поретка, а то је покајање.

На крају Свете Литургије Патријарх Порфирије је освештао славско жито и пререзао славски колач.

Данашњу свечаност је својим појањем увеличало Прво београдско певачко друштво под руководством диригента Светлане Вилић.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Јелена Павловић