Манастир Савина

Манастир Савина

Бесједа јеромонаха Макарија на недељу Мироносица у манастиру Савина

Име: 22.04.2018 otac Makarije Savina; Опис: Бесједа јеромонаха Макарија на недељу Мироносица у манастиру Савина Тип: audio/mpeg

Онај ко верује да је Господ Исус Христос истинити Бог, чиниће дела Божија. Човек који нема вере, који уопште не верује, који се чак и противи Богу  има веће шансе да се спасе него онај који је полу-верујућ.

О таквима који напола верују, који нису ни тамо ни овамо, говори свети апостол Јован Богослов у Откровењу као о онима који нису ни хладни ни врући него млаки и којима Господ каже “избљуваћу те из уста мојих“.

Такви не верују јер су заволели овај свет и неће да се одрекну својих грехова. Зато, говори Господ, узми онај жар вере и њиме пробуди у себи живи Дух Божији који је Бог удахнуо у човека приликом стварања кад је човек постао душа жива и нека огањ вере запали читаву твоју душу.

Онда нећеш веровати само напола него ћеш свим својим бићем тежити да служиш Богу, испуњаваћеш јеванђелске заповести, имаћеш силе да прашташ, да волиш и да будеш милостив, онда ћеш знати куда идеш.

Ово су речи пастирске беседе јеромонаха Макарија на светој литургији коју је служио у манастиру Савина у недељу Мироносица.