Manastir Savina

Manastir Savina

Besjeda jeromonaha Makarija na nedelju Mironosica u manastiru Savina

Ime: 22.04.2018 otac Makarije Savina; Opis: Besjeda jeromonaha Makarija na nedelju Mironosica u manastiru Savina Tip: audio/mpeg

Onaj ko veruje da je Gospod Isus Hristos istiniti Bog, činiće dela Božija. Čovek koji nema vere, koji uopšte ne veruje, koji se čak i protivi Bogu  ima veće šanse da se spase nego onaj koji je polu-verujuć.

O takvima koji napola veruju, koji nisu ni tamo ni ovamo, govori sveti apostol Jovan Bogoslov u Otkrovenju kao o onima koji nisu ni hladni ni vrući nego mlaki i kojima Gospod kaže “izbljuvaću te iz usta mojih“.

Takvi ne veruju jer su zavoleli ovaj svet i neće da se odreknu svojih grehova. Zato, govori Gospod, uzmi onaj žar vere i njime probudi u sebi živi Duh Božiji koji je Bog udahnuo u čoveka prilikom stvaranja kad je čovek postao duša živa i neka oganj vere zapali čitavu tvoju dušu.

Onda nećeš verovati samo napola nego ćeš svim svojim bićem težiti da služiš Bogu, ispunjavaćeš jevanđelske zapovesti, imaćeš sile da praštaš, da voliš i da budeš milostiv, onda ćeš znati kuda ideš.

Ovo su reči pastirske besede jeromonaha Makarija na svetoj liturgiji koju je služio u manastiru Savina u nedelju Mironosica.