Митрополит и Младен Загарчанин

Археолог Младен Загарчанин: “Заслуга оца Јована јесте у томе што он није хтио да стави име над гробом који не припада његовом претку Митрополиту Арсенију (Пламенцу)“

Име: 09. 11. 2020 Mladen Zagarcanin; Опис: Заслуга оца Јована јесте у томе што он није хтио да стави име над гробом који не припада његовом претку Митрополиту Арсенију (Пламенцу) Тип: audio/mpeg

“Када говоримо о гробници у манастиру Горњи брчели коју је откопао свештеник Јован Пламенац, морам да кажем да је овдје ријеч о типичној монашкој гробници, за коју бих рекао која је много старија него што мислимо да јесте, док све оно о чему су медији ових дана писали нема никаквог научног утемељења осим жеље да се отац Јован прогласи ,,скрнавитељем гробнице свог претка““- казао је Радију ,,Светигора“ археолог Младен Загарчанин управник Завичајног музеја у Старом Бару, човјек који је откопао на хиљаде гробова и гробница у Црној Гори и једини који се бави средњим и новим вијеком, о чему је написао хиљаде страна

SkrnavljenjeЗагарчанин тврди да је отац Јован Пламенац само хтио да се увјери да ли је у гробници, на којој је требало да се постави натпис, стварно сахрањен његов предак Митрополит Арсеније Пламенац и да ли је у гробу сахрањен још неко.

Часност оца Јована је само хтјела потврду да је то заиста гроб његовог претка. Покренула се велика ујдурма око тога и осуде на рачун оца Јована, гдје га оптужују за наводно скрнављење гроба његовог претка, који се, иначе, ту и не налази. Код нашег народа култ гроба је свето мјесто и не можете поставити име и презиме на неки гроб а да не будете сигурни да је ту заиста сахрањен онај чије име се налази на надгробној плочи. Заслуга оца Јована јесте у томе што он није хтио да стави име над гробом који не припада његовом претку, што је, у овом случају, и породична ствар оца Јована. Овдје није у питању чин скрнављањења већ часни чин поштеног човјека који је хтио да буде сигуран на заиста ставља име на гроб свог претка а не неког другог, што се и показало у овом случају“- каже управник Музеја у Старом Бару мр Младен Загарчанин.

Загарчанин каже да је тужно што су оца Јована и његовог сина Крста, на Митровдан држали толико сати у полицији и што су и монахиње овог манастира морале да дају изјаве у полицији.

Ријеч је о незнавеним људима који немају појма о начину сахрањивања у својој држави па ни о томе ко је био Митрополит Арсеније Пламенац”.

Прво, свако ко мисли да се један владика може сахранити са троје људи је елементарно неписмен. Друго, свако ко мисли да су се владике тада сахрањивале у порти цркве а не у цркви је елементарно неписмен. Треће, свако ко мисли да једен владика нема натпис на свом гробу је или неписмен или глуп, а има га нпр неки “Перо Перовић” који је био кројач, ту близу. Не постоји ниједан релевантан извор, ниједан, да је ту ико сахрањен од знаменитих личности, и свако ко мисли да јесте је…. То је типична монашка костурница у шта су се увјерили и форензичари, и свако ко мисли да се над костурницом може ставити крст са натписом да ту почива Митрополит Арсеније Пламенац… а треба додати и још троје људи… је….. Елементарно, људско и писмено, је да се провјери прије него се неки натпис, исклесан у крсту и већ спремљен да буде на гробом постави. Да је неко прекјуче поподне питао све те душебрижнике, ко је Арсеније Пламенац, рекли би то је неки рођак оног попа Јована…. И не би окренуо главу. Суштина свега овога је обрнута. Скрнавитељи сте ви који појма немате, па чак и када кројите нову историју, а опет не знате ни да поновите то што су тих пар “историчара” написали. Ал овђе нема нити једног податка, релевантног податка, да је у том гробу сахрањен митрополит, који у митрополитску столицу сједи заслугом цара Душана, када је Зетски епископ на Превлаци Светога Архангела Михаила добио тај ранг, половином 14. Вијека. Уосталом, ви који мислите о “скрнављењу”, погледајте пут Ловћена, ако вам је до скрнављења“- написао је претходно Загарчанин на свом фб профилу.

Археолог Загарчанин каже да му је тешко пала вијест о упокојењу Митрополита Амфилохија који је Света личност.

Био ми је пријатељ и неко с ким сам се много пута критички сукобљавао али је увијек остао очински уз мене. Био ми је други отац и много ми је тешко због његовог одласка. Остала је велика празнина после њега Да је наш Митрополит јуче био у Брчелима све би се лако ријешило. Сада у данима жалости за њим осјећамо се као да смо без ногу и руку“- каже археолог Младен Загарчанин.

Група која себе зове ,,Сељани“ са комитским маскама упала је у суботу вечеу манастир Брчели како би оптужили свештеника Јована Пламенца да хоће да наводно хоће да опљачка гробницу свог претка Митрополита Арсенија Пламенца.

Овим поводом огласио се и Епископ диоклијски г. Методије који је казао да је у вријеме када је наша Црква у жалости за блаженог спомена Митрополитом Амфилохије, непотребно дизање тензија због радова на гробници митрополита Арсенија Пламенца у манастиру Горњи Брчели, те да ће све бити завршено с Божјим благословом и у сагласју са законима државе Црне Горе.

Слободанка Грдинић