Mitropolit i Mladen Zagarčanin

Arheolog Mladen Zagarčanin: “Zasluga oca Jovana jeste u tome što on nije htio da stavi ime nad grobom koji ne pripada njegovom pretku Mitropolitu Arseniju (Plamencu)“

Ime: 09. 11. 2020 Mladen Zagarcanin; Opis: Zasluga oca Jovana jeste u tome što on nije htio da stavi ime nad grobom koji ne pripada njegovom pretku Mitropolitu Arseniju (Plamencu) Tip: audio/mpeg

“Kada govorimo o grobnici u manastiru Gornji brčeli koju je otkopao sveštenik Jovan Plamenac, moram da kažem da je ovdje riječ o tipičnoj monaškoj grobnici, za koju bih rekao koja je mnogo starija nego što mislimo da jeste, dok sve ono o čemu su mediji ovih dana pisali nema nikakvog naučnog utemeljenja osim želje da se otac Jovan proglasi ,,skrnaviteljem grobnice svog pretka““- kazao je Radiju ,,Svetigora“ arheolog Mladen Zagarčanin upravnik Zavičajnog muzeja u Starom Baru, čovjek koji je otkopao na hiljade grobova i grobnica u Crnoj Gori i jedini koji se bavi srednjim i novim vijekom, o čemu je napisao hiljade strana

SkrnavljenjeZagarčanin tvrdi da je otac Jovan Plamenac samo htio da se uvjeri da li je u grobnici, na kojoj je trebalo da se postavi natpis, stvarno sahranjen njegov predak Mitropolit Arsenije Plamenac i da li je u grobu sahranjen još neko.

Časnost oca Jovana je samo htjela potvrdu da je to zaista grob njegovog pretka. Pokrenula se velika ujdurma oko toga i osude na račun oca Jovana, gdje ga optužuju za navodno skrnavljenje groba njegovog pretka, koji se, inače, tu i ne nalazi. Kod našeg naroda kult groba je sveto mjesto i ne možete postaviti ime i prezime na neki grob a da ne budete sigurni da je tu zaista sahranjen onaj čije ime se nalazi na nadgrobnoj ploči. Zasluga oca Jovana jeste u tome što on nije htio da stavi ime nad grobom koji ne pripada njegovom pretku, što je, u ovom slučaju, i porodična stvar oca Jovana. Ovdje nije u pitanju čin skrnavljanjenja već časni čin poštenog čovjeka koji je htio da bude siguran na zaista stavlja ime na grob svog pretka a ne nekog drugog, što se i pokazalo u ovom slučaju“- kaže upravnik Muzeja u Starom Baru mr Mladen Zagarčanin.

Zagarčanin kaže da je tužno što su oca Jovana i njegovog sina Krsta, na Mitrovdan držali toliko sati u policiji i što su i monahinje ovog manastira morale da daju izjave u policiji.

Riječ je o neznavenim ljudima koji nemaju pojma o načinu sahranjivanja u svojoj državi pa ni o tome ko je bio Mitropolit Arsenije Plamenac”.

Prvo, svako ko misli da se jedan vladika može sahraniti sa troje ljudi je elementarno nepismen. Drugo, svako ko misli da su se vladike tada sahranjivale u porti crkve a ne u crkvi je elementarno nepismen. Treće, svako ko misli da jeden vladika nema natpis na svom grobu je ili nepismen ili glup, a ima ga npr neki “Pero Perović” koji je bio krojač, tu blizu. Ne postoji nijedan relevantan izvor, nijedan, da je tu iko sahranjen od znamenitih ličnosti, i svako ko misli da jeste je…. To je tipična monaška kosturnica u šta su se uvjerili i forenzičari, i svako ko misli da se nad kosturnicom može staviti krst sa natpisom da tu počiva Mitropolit Arsenije Plamenac… a treba dodati i još troje ljudi… je….. Elementarno, ljudsko i pismeno, je da se provjeri prije nego se neki natpis, isklesan u krstu i već spremljen da bude na grobom postavi. Da je neko prekjuče popodne pitao sve te dušebrižnike, ko je Arsenije Plamenac, rekli bi to je neki rođak onog popa Jovana…. I ne bi okrenuo glavu. Suština svega ovoga je obrnuta. Skrnavitelji ste vi koji pojma nemate, pa čak i kada krojite novu istoriju, a opet ne znate ni da ponovite to što su tih par “istoričara” napisali. Al ovđe nema niti jednog podatka, relevantnog podatka, da je u tom grobu sahranjen mitropolit, koji u mitropolitsku stolicu sjedi zaslugom cara Dušana, kada je Zetski episkop na Prevlaci Svetoga Arhangela Mihaila dobio taj rang, polovinom 14. Vijeka. Uostalom, vi koji mislite o “skrnavljenju”, pogledajte put Lovćena, ako vam je do skrnavljenja“- napisao je prethodno Zagarčanin na svom fb profilu.

Arheolog Zagarčanin kaže da mu je teško pala vijest o upokojenju Mitropolita Amfilohija koji je Sveta ličnost.

Bio mi je prijatelj i neko s kim sam se mnogo puta kritički sukobljavao ali je uvijek ostao očinski uz mene. Bio mi je drugi otac i mnogo mi je teško zbog njegovog odlaska. Ostala je velika praznina posle njega Da je naš Mitropolit juče bio u Brčelima sve bi se lako riješilo. Sada u danima žalosti za njim osjećamo se kao da smo bez nogu i ruku“- kaže arheolog Mladen Zagarčanin.

Grupa koja sebe zove ,,Seljani“ sa komitskim maskama upala je u subotu večeu manastir Brčeli kako bi optužili sveštenika Jovana Plamenca da hoće da navodno hoće da opljačka grobnicu svog pretka Mitropolita Arsenija Plamenca.

Ovim povodom oglasio se i Episkop dioklijski g. Metodije koji je kazao da je u vrijeme kada je naša Crkva u žalosti za blaženog spomena Mitropolitom Amfilohije, nepotrebno dizanje tenzija zbog radova na grobnici mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru Gornji Brčeli, te da će sve biti završeno s Božjim blagoslovom i u saglasju sa zakonima države Crne Gore.

Slobodanka Grdinić