Arhimandrit Benedikt Jovanović o MDA sveti Jevstatije Prevlački

Arhimandrit Benedikt Jovanović o MDA sveti Jevstatije Prevlački

Ime: 16.07.2019 Otac Benedikt; Opis: Arhimandrit Benedikt Jovanović o MDA sveti Jevstatije Prevlački Tip: audio/mpeg

Na talasima radija Svetigora razgovarali smo sa igumanom svete carske lavre manastira svetog arhangela Mihajla na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta visokoprepodobnim arhimandritom Benediktom (Jovanović) o predstojećoj Međunarodnoj duhovnoj akademiji „Sveti Jevstatije Prvlački“ koja će se održati od 23. 07 do 03. 08 2019 godine.

Međunarodna duhovna akademija «Sveti Jevstatije Prevlački» misleno se rađa još u periodu 2008-2010. godine, kada su se u manastiru Miholjska prevlaka održavala česta predavanja i duhovne večeri na razne teme poput: «Život balkanskih hrišćana u vrijeme Otomanske vladavine», «O misionarenju i djelovanju sekti», «Uticaj televizije na vaspitanje djece», «O narkomaniji» itd. Ideja za osnivanjem jedne institucije od duhovnog, društvenog, kulturološkog, vaspitnog, umjetničkog, nacionalnog značaja i integriteta, kao što je akademija Svetog Jevstatija Prevlačkog, živjela je od tada u srcu i umu manje grupe ljudi, koji su jednomišljenički bili usmjereni na unapređenje duhovnog prostora Balkana, kao i nasušne potrebe za formiranjem duhovne akademije edukativnog karaktera, u kojoj će budući naraštaji moći da oblikuju svoje biće, kao što su to radili u manastirskim školama u periodu svetih Nemanjića. Inicijativu za osnivanje pokrenuli su iguman drevne Zetske episkopije, današnjeg manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci, arhimandrit Benedikt i doktor političkih nauka Svetislav Lutovac, koji su potom inicirali i zatražili blagoslov od Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kako bi taj projekat bio realizovan uz Božji blagoslov. Nakon dobijanja usmenog i pismenog blagoslova 12.04.2010. godine u aktu AEM br. 491 Mitropolije crnogorsko-primorske, ova aktivnost se intenzivira, dopunjavaju se ideje, kojima se proširuje kadrovski sastav priključivanjem profesora doktora Siniše Jelušića i mr. Slavka Krstajića.

Međunarodna duhovna akademija Svetoj Jevstatija Prevlačakog nije “manifestacija” već je osmišljena kao vrsta instituta, prije svega ohristovljivanja, osvešćivanja, odbrane, presijavanja, filtriranja, probiranja, izdvajanja, i odbacivanja onih nametnutih, nametanih ponekada i pod prisilom sa tendencijom oduzimanja svakog ljudskog prava, stavova, uticaja i pokreta, koji su ugrožavali sva polja duhovnog, duševnog i fizičkog života pravoslavnog naroda širom Vaseljene. Ova duhovna akademija je neka vrsta “štita”, spartanske formacije, gdje svaki pojedinac štitom svoje vjere, ljubavi i istine čuva onog do njega ne dajući time ni najmanjeg prostora neprijatelju da prodre u zajednicu braće, mjesto gdje se otkriva i osvjetljava ona nepoznata druga, nevidljiva sfera, obitavalište istine, apostolskog dostojanstva i svetootačkog predanja, duhovnog pristupa savremenom životu i poretku, svešteni prostor u kome će se ljudi napajati izvornim vrijednostima, za koji su naši preci nerijetko i živote davali.

Slijedeći put prosvjetitelja našega naroda, Svetoga Save, mi ćemo se držati po riječima Svetog oca našeg Ave Justina, svetosavske filosofije svijeta, progresa, kulture, društva, vrijednosti i mjerila kao i prosvjete i time na ovome drevnome mjestu nastaviti tamo gdje su oni privremeno bili primorani da se zaustave…