Oskrnavljen Spomenik Velika Hoca

Оскрнављен споменик убијеним и киндапованим Србима у Великој Хочи

У Великој Хочи данас је оскрнављен споменик посвећен убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац. Поломљен је крст на споменику страдалима, оборен јарбол са заставом и однета српска тробојка која је овде стајала, саопштила је Канцеларије за КиМ.

Ова знамења постављена су у Великој Хочи у спомен на 84 невино страдалих Срба са територије ове општине током 1998. и 1999. године.

“Реч је о незапамћеном акту насиља и безумља албанских екстремиста који нису давали мира ни живим Србима, а сада се иживљавају и над њиховим споменицима и гробовима. Случај је пријављен Kосовској полицији, а посебно забрињава чињеница да више од сат времена њихови припадници нису нашли за сходно да изађу на увиђај. То довољно говори о опструкцији приштинских власти и неспремности да се злочини над Србима и њиховим светињама адекватно процесуирају”, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ истичу да ово није први пут да се ово спомен обележје скрнави и подсећају да је фебруара ове године оскрнављен и споменик српским жртвама у Гораждевцу.

“Ова дешавања показују јасан и недвосмислен однос Приштине и албанских политичара према Србима и њиховом страдању и палим жртвама. Ова спомен обележја морала би бити места највећег пијетета и поштовања, а не места на којима ће се екстремисти иживљавати у свом мрзитељском пиру”, стоји у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје: “Kанцеларија за Kосово и Метохију поново ће помоћи да се ово место највећег страдања наших сународника достојно обележи и санира настала штета, али ће захтевати и од свих инстанци, од међународних мисија, као и од званичника ЕУ да се починиоци овог и сличних недела најстроже санкционишу.”

Фото: Канцеларија за КиМ